Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Finns risken att Ansu Fati blir en ny Bojan i Spanien?

Twitter: @pinthorp

I dag offentliggjorde den spanska förbundskaptenen Robert Moreno vilka spelare som ska göra resan och möta Norge & Sverige i det kommande EM-kvalet.

Sevillas succégubbe Sergio Reguilón samt Villarreal-spelarna Pau Torres och Gerard Moreno är kallade för första gången. Luis Alberto är välförtjänt tillbaka efter att ha lyst länge och väl i Lazio och världens bäste 34-åring, Santi Cazorla, tar plats igen.

Ändå handlar rubrikerna i Spanien främst om en spelare som inte blev kallad varken till A-landslaget eller U21-truppen: Ansu Fati.

Jag förstår att många av er höjer på ögonbrynen. Vadå, är det en stor grej att en 16-åring som bara spelat sex seniormatcher inte blir kallad till landslaget? Det är ju knappast så att han konkurrerar med småsten.

Grejen är i stället att Ansu Fati är född i Guinea-Bissau, men det spanska förbundet vill innerligt knyta supertalangen “till sig”, men alla papper är inte redo än. Representerar Ansu Spanien i en officiell match blir han låst, och skulle därmed se möjligheten att representera födelselandet försvinna i väg.

Spanien har gjort samma sak tidigare med Bojan Krkic (kunde representerat Serbien) och Munir El Haddadi (kunde representerat Marocko). Två stora talanger, båda från Barcelonas led, som tidigt kom fram och fick rampljuset på sig. Det blev dock bara en landskamp var för såväl Bojan som Munir.

ANNONS

Personligen tycker jag det liknar stressade klubbyten när länder vill “låsa” spelare för all framtid. Det primära är förstås att spelaren i fråga väljer att representera det land han känner för, men det finns också något smutsigt över det hela och det har eskalerat rejält det senaste decenniet.

Ansu Fati har än så länge inget spanskt pass, men förbundet har jobbat febrilt för att lösa det. De vill så klart inte låta en sådan jättetalang sippra förbi. Det finns ett långsiktigt tänk, ett vinnartänk.

Men det är någonting över det hela som jag personligen inte riktigt gillar. Precis som att Diego Costa representerar Spanien i stället för Brasilien.

Min känsla är att det hela blir väldigt framtvingat och påskyndat när det egentligen borde vara någonting Ansu Fati själv borde få reflektera och fundera över i lugn och ro.

Han kanske är helt hundra redan, vad vet jag. Men det är lätt att stressa fram ett sådant beslut mitt i brinnande stund, när känslan är att det inte finns några hinder alls för att ta över världen. Fråga bara Munir. Hade han haft lite is i magen hade han förmodligen spelat flera mästerskap, däribland ett VM-slutspel, med Marocko dags dato.

ANNONS

Nu har han förmodligen gjort sin sista landskamp i karriären. Men låt hoppas att han reflekterade länge och väl och inte bara tog ett beslut som kändes rätt för stunden. Att representera sitt land är trots allt det största en fotbollsspelare kan göra.

Publicerad 2019-10-04 kl 13:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto