Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tack för minnena, David Villa

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Äh, jag kommer inte häva ur mig att det är en sorgens dag för fotbollen. Även om det med spanska ögon sett är en speciell dag. En av de största, den främste målskytten i landslagets historia, har officiellt hängt upp skorna.

Men det riktiga avskedet för David Villa kom redan för fem år sedan. Det var då han lämnade den spanska fotbollen för ett äventyr i MLS. Det blev många år på andra sidan Atlanten, en sväng i Australien och avslutningsvis lite lek och spel med Andrés Iniesta i den japanska ligan.

Ändå gör det någonting med mig när en spelare av Villas kaliber officiellt lägger av och minnen framkallas, texter publiceras, gamla mål börjar visas. Vilken spelare det var. Han tillhör den kategorin av spelare som fått stående ovationer på nästan varje arena i Spanien. Omtyckt i varenda klubb han har representerat.

Annons

För alltid en ikon i Sporting Gijón där han först inledde sin stora karriär. För evigt ihågkommen för sina säsonger i Real Zaragoza, en klubbikon i Valencia, en betydande roll i Barcelona som beskrevs som “världens bästa klubblag genom tiderna” och en avslutande säsong i Spanien med Atlético Madrid där han var med och bärgade ligatiteln 2013/14.

Tiden i Valencia lyser så klart starkast. Det är där han alltid kommer vara störst. Det var också där han i min mening var som allra bäst. Långa stunder bar han den offensiven på sina axlar.

Jag tycker också hans prestation och betydelse för Atléticos ligatriumf är underskattad. Han värvades som ersättaren till Radamel Falcao, men fick en helt annan roll i Diego Simeones lag. Ofta som “andrafiol” bakom Diego Costa (som i stället gjorde målen). Oerhört taktiskt drillad, kunde försvara på en kant, kunde stänga av motståndarlagens spelfördelare, agerade oerhört osjälviskt och la ner ett arbete som var maximalt varje match. Adderat med några mål givetvis.

Annons

Attityd och arbetsmoral är det som kännetecknar David Villa främst. Det är det som gör att han kan återvända till alla klubbar han en gång representerat vet om att han kommer bli bemött med respekt och applåder.

Grande El Guaje. Tack för minnena!

Publicerad 2019-11-13 13:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto