Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det finns inga fler hattar att lyfta på för Joaquín

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Sen på bollen, men det vore väl tjänstefel att inte inleda med några rader om Joaquín så här dagarna efter det historiska han stod för på Benito Villamarín. Aldrig tidigare i karriären hade han gjort tre mål i en match. Många har trott att han varit färdig. Bara “varvar ned” i Betis. Är långt ifrån vad han en gång var. Det har hänt flera gånger att folk reagerar med kommentaren “vadå den Joaquín, spelar han fortfarande?” när jag känt mig tvungen att prata mig varm om denne specielle fotbollsspelare.

För han gör ju det. Spelar än alltså. I allra högsta grad dessutom. Även om han inte spelar Champions League-fotboll varannan vecka eller tar plats i spanska landslagstruppen håller han fortfarande en extremt hög nivå. Häromdagen gjorde han sitt första hattrick i karriären. 38 år gammal. Samtliga mål av extremt hög kaliber.

Annons

Att han dessutom gör det hemma på Benito Villamarín, där ingen grönvit spelare gjort tre mål på över 20 år (senast var Finidi George 1997), för klubben som har fostrat honom och där han själv till och med gått in och köpt aktier ur egen ficka.

Joaquín och Betis är en speciell historia. Sagan verkar aldrig ta slut. Känslan är att Joaquín inte varit bättre sedan han återvände till Betis från Fiorentina 2015. Att spela till 40-gränsen känns snarare rimligt än ologiskt.

Ett unikum är vad han är. Det finns snart inga fler hattar att lyfta på. Låt oss bara tacka för uppvisningen.

***

På tal om uppvisning…

Mallorca må vara Mallorca. En nykomling i ganska svag form med en bristfällig defensiv och kanske lite naiv approach till mötet med Barcelona på Camp Nou.

Men. Den första halvleken som Barcelona presterade var något extraordinärt. Bland det bästa jag sett i år. Återerövringsspelet höll högsta klass och kombinationsspelet fungerade mycket bättre än tidigare.

Annons

Min känsla är att Ivan Rakitic närvaro i Barcelonas elva gör vardagen lättare för Sergio Busquets, och att Frenkie de Jong fick en alltmer framskjuten roll gjorde honom bara gott. Han bevisade att han faktiskt hanterar den rollen också.

Lionel Messi? Såg hyfsat taggad ut efter att ha firat sin sjätte guldboll.

Luis Suárez? Kanske hans galnaste mål i Barcelona. Helt sinnesrubbat avslut.

***

Vet ni vilket lag som är tabellfemma i La Liga?

Före Atlético Madrid. Före Athletic Club. Före Valencia.

Jo då, förra säsongens succélag är tillbaka uppe i toppskiktet. Getafe så klart.

Pepe Bordalás gäng har smugit med efter en tuff säsongsinledning (där schemat var svårt, bör understrykas) och nu hamrat sig fast i toppen igen. Helt makalöst imponerande med tanke på att spelet i Europa League också varit framgångsrikt.

Annons

Defensiven i första hand. Ännu vassare kontringsspel. Nyförvärven Jason och Marc Cucurella har varit enastående. Ángel Rodríguez flyger som aldrig förr och Mauro Arambarri kan snart förbereda sig inför större uppgifter.

Hattar ska också lyftas för Getafe och Bordalás.

***

Oerhört spännande Europa-vecka för en del av de spanska lagen. Tänker framför allt på Valencia som har Ajax borta i kväll i en helt avgörande batalj, och ett pressat Atlético som har allt i egna händer men måste göra jobbet mot Lokomotiv.

Nu har kritiken blivit allt hårdare mot João Félix och det är i den här typen av matchen som portugisen måste börja kliva fram. Han är trots allt en av världens dyraste spelare genom tiderna. Än så länge är hans matcher under försäsongen det som imponerat mest. Det är inte mycket värt för Atlético.

Annons

 

Publicerad 2019-12-10 10:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto