POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Valverde har badat i titlar men kommer bara bli ihågkommen för nederlagen

Twitter: @pinthorp

Det ter sig nästan komiskt att en vecka där Supercopan stått i fokus – en turnering som väl ingen bryr sig om, egentligen? – verkar bli droppen som får bägaren att rinna över för Barcelonas ledning gällande Ernesto Valverde.

Klubben har badat i titlar sedan Valverde kom till rodret. Men mycket av det DNA, mycket av det som Barcelona alltid stått för, har successivt flimrat iväg. Ingen har egentligen fått klarhet i vilken väg Valverde vill gå med detta Barcelona.

Och titlarna till trots, så är det nederlagen (Olimpico & Anfield) som förblir de största minnena och det som någonstans ändå kommer prägla Valverdes tid i Barcelona. Succéartad kommer inte dyka upp som synonym när man söker på Barcelona-tränaren Ernesto Valverde i framtiden.

Även om han garanterat fått en del emot sig mycket tack vare sin stundtals obrydda och helt opersonliga ledarstil, så är åtminstone jag med mitt begränsade fotbollskunnande tvärsäker på att Valverde haft mer tur än skicklighet under sitt uppdrag som tränare i Barça.

Pep Guardiola brukade tala om att “det spelar ingen roll hur många scenarion jag målar upp i huvudet inför en match, med Leo Messi på planen blir det ändå aldrig som man tänkt sig“.

Valverde har Messi att tacka för många poäng och många titlar.

Han har sannerligen inte haft många bakom sig och nu ser det ut att vara över. I skrivande stund kanske han får beskedet av president Josep María Bartomeu att han kan packa och lämna redan i morgon. Vi får väl se när allt blir mer officiellt. Det är väl inte helt hundra att han lämnar direkt, men den senaste och alltmer kraftfulla rapporteringen från Katalonien menar att han inte ens får säsongen ut.

Xavi? Ska vi tro El Mundo Deportivo är han mittfältslegendaren klok nog att inte hoppa på den här berg- och dalbanan mitt under pågående säsong. Det kanske blir Xavi till sommaren. Det kommer bli Xavi någon gång. Men jag tror för hans och Barças gemensamt bästa så är det rimligaste att vänta.

Mauricio Pochettino? Espanyol-Pochettino? Har så svårt att se det ske.

Quique Setién? Är han tilltänkt som en interim-lösning säsongen ut så visst, det vore om inte annat jäkligt häftigt och inneburit underhållningsgaranti.

Det enda vi kan slå fast är väl att Ernesto Valverdes dagar i Barcelona lider mot sitt slut. Inte ens om han är med och hjälper klubben till en tredje ligatitel i följd kommer hans kapitel i historieböckerna vara präglade av positiva grejer.

Det i sig är väl själva definitionen av att vara körd i en klubb.

***

Från den spanska supercupen i Saudiarabien tar vi med oss att Fede Valverdes kapning på Álvaro Morata – som resulterade i direkt rött men avvärjde ett friläge i slutminuten – kanske är säsongens mest taktiska foul.

Han fick också pris som finalens bäste spelare.

Hur mycket Real Madrid kommer påverkas av segern? Ganska mycket, tror jag. Självförtroendemässigt ska det inte underskattas. Två matcher mot prestigemotstånd. En ny finalseger mot stadsrivalen.

Thibaut Courtois har sett riktigt bra ut senaste månaden. Han mådde väldigt bra efter straffläggningen och en hållen nolla. Rodrygo visade nerver av stål och slog en av de bästa straffar jag sett.

Trots de offensiva problemen (Benz & Hazard på skadelistan) lyckades Zinedine Zidane hitta en väg till seger ändå. Nu använde han sig av fem centrala mittfältare och en anfallare helt ur slag. Det gick ändå.

Går inte göra annat än att imponeras av Zidane.

***

Atlético får en kämpig tid efter sanslöst semi-drama mot Barça och 120 minuter finalkramp mot Real.

***

Från helgens Copa del Rey-omgång noterar jag att Alexander Isak startade men inte var tillräckligt distinkt för att göra mål när Real Sociedad planenligt och enkelt tog sig vidare efter 4-0-viktoria.

Luca Sangalli och Ander Barrenetxea imponerade mer.

Vilken sanslös generation som håller på att formas i Real Sociedad just nu.

***

Tar givetvis med mig att RDT är tillbaka i Spanien.

Raúl de Tomás kritade på för jättekrislaget Espanyol och nätade direkt i debuten. Med RDT på ryggen, förstås.

Förvånar mig inte om han räddar kontraktet för Espanyol under våren.

Publicerad 2020-01-13 kl 17:10

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå