Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hata regelverket, inte klubben

Twitter: @pinthorp

Då var det till slut klart. En transfersaga som varit så utdragen och omdiskuterad att det nästan saknar motstycke.

Kanske inte just att Martin Braithwaite kopplats ihop med Barcelona. När det väl börjades pratas om en affär tog det inte många dagar innan paketet var hopklistrat.

Utan snarare Barcelonas anfallsjakt. Och på sättet klubben får värva utan att transferfönstret är öppet.

Låt oss förtydliga en gång för alla. Detta är ingenting som Barcelona som klubb fått säregen dispens för att genomföra på grund av rådande skadeläge. Detta är ett regelverk som funnits sedan tidigare. Så sent som för ett par veckor sedan fick även Real Zaragoza värva spelare utanför transferfönstret, detta efter att Javi Ros skaderapport om minst ett halvår rehabilitering offentliggjordes och klubben sedermera kunde få igenom en värvning av Alavés-mittfältaren Burgui.

ANNONS

Hata regelverket, inte klubben. Jag hade också utnyttjat systemet om jag vore Barcelona eller Zaragoza för att förstärka truppen. Vem hade inte?

Sedan är det gigantisk skillnad just i dessa fall. Burgui fick knappt spela i Alavés under hösten. För Leganés är läget radikalt mycket sämre som nu får klara sig utan sin klart mest lysande anfallsstjärna säsongen ut.

Jag tycker personligen det är helt åt skogen. Hade tre målvakter i en A-lagstrupp varit långtidsskadade samtidigt, då hade jag köpt om en klubb hade fått dispens. Men två anfallare? Själva definitionen av att bygga en trupp för en säsong har ju just innebörden att hantera svåra situationer. Inte bara bygga en startelva, utan få ihop en trupp som klarar motgångar som skador och avstängningar.

Jag tycker det skickar helt fel signaler och löser samtidigt inte problemet.

ANNONS

Braithwaite-övergången blir ju bara gynnsam Barcelona. Leganés då? Helt plötsligt står Lega där med byxorna nere och inte kan värva in någon ersättare till Braithwaite. Klubben, som kämpar för överlevnad i La Liga, har nu blivit av med båda sina stjärnanfallare det här året. Sevilla aktiverade Youssef En-Nesyris utköpsklausul i januari. Nu har Barcelona gjort detsamma med Martin Braithwaite. Och Leganés kan inte plocka in någon alls.

Det gör bara regeln ännu mer frustrerande och i slutändan är det, hur man än vrider och vänder, någon som blir lidande.

***

När Barça ändå får värva spelare, varför inte slå till på något stort, är det nog många som frågar sig?

Helt relevant så klart. Men faktum är att Barcelona, med tanke på Financial Fair Play, inte kan värva hur dyrt som helst. Det är därför spelare som Ángel Rodríguez (10 miljoner euro i utköpsklausul) och Lucas Pérez (15 miljoner euro) varit omnämnda.

ANNONS

Det är därför, låt säga Alexander Isak, inte hade kunnat signa för Barcelona i det här läget.

Själva anledningen att den Braithwaite-värvningen kan genomföras är Ousmane Dembélés långtidsskada. Men ser vi på spelarprofil och vad klubben egentligen får, är det snarare en mer adekvat ersättare till Luis Suárez.

Klassisk nummer nio-profil. Fysisk, stark i boxen, gör en del mål.

Kanske inte en typiskt Quique Setién-lirare, men det ska bli intressant att se hur han ska försöka få in honom i laget.

Publicerad 2020-02-20 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto