Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Säsongen då alla topplag i La Liga underpresterar

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Jag kan inte tänka mig ett annat scenario än att La Liga-säsongen 2019/20 kommer bli sedd på som säsongen då alla storlag stämplas som besvikelser med tillhörande underprestationer.

För jag vet inte vilken gång i ordningen har Real Madrid snubblat bort ett övertag, precis när laget sett ut att vara på gång och haft den där mästerliga, kompakta, genuina vinnarkänslan över sig.

Barcelona lever mycket på Leo Messi, en tysk mellan stolparna och en försvarsgeneral som får alldeles för lite uppmärksamhet men banne mig förtjänar att adderas i Barças ständiga segerekvation. Gerard Piqué förstås. Vilken säsong han gör. Igen.

Annons

Men ingenting osar mästare kring Barcelona. Spelarnas kroppsspråk, tränarskifte, ett inferno i styrelserummet, en sportchef som bråkar med storstjärnan och en hel fotbollsvärld som pekar på klubben som korrupt när en värvning får genomföras trots att transferfönstret är stängt.

Ändå är Barcelona kvar i toppstriden. Just nu med allt i egna händer.

Atlético? Stigande form, men ack så lång tid det har tagit för den här generationsväxlingen att faktiskt uppnå någonting. Det finns fortfarande möjligheter att ta sig långt i Champions League. Topp fyra är inom räckhåll i ligan. Men spelmässigt har Atlético varit en enorm besvikelse den här säsongen.

Sorgebarnet Valencia? Ja, allt går inte skylla på skador och en inkompetent ägare som undviker allt inom både moralens och de sportsliga ramarna och går helt sin egen väg. Även på planen har Valencia varit en missräkning. En besvikelse. Ett sorgebarn.

Annons

Det är väl Sevilla som ser spännande ut under Julen Lopetegui. Trots ett helt knippe av nya spelare har den gamle förbundskaptenen fått ganska bra ordning. Men ingen blir mindre förvånad än undertecknad om Sevilla ändå snubblar utanför topp fyra när vi summerar säsongen.

Det här är säsongen då storlagen varit besvikelser. Det spelar ingen roll hur det slutar. Vi kanske kommer prata om Fede Valverdes definitiva genombrott, Ansu Fatis första steg på den stora fotbollsscenen, João Félix intåg i den spanska fotbollen eller Ferran Torres riktning mot stjärnorna.

Men främst tror jag vi kommer prata om en säsong där de bästa lagen inte alls var särskilt bra. Där vi kommer få en ligavinnare så snarare segrat på grund av konkurrenternas fall.

Det är liga mycket ligatitel det.

Någonstans gnager det dock i La Liga-hjärtat att inget lag som inte heter FC Barcelona eller Real Madrid fått in en fullträff. Det här hade varit säsongen att vinna.

Annons

Inte ens om Barcelona går rent och inkasserar de återstående 33 poängen som finns att spela om kommer laget upp i samma antal som i majoriteten av de senaste säsongerna. Och det klart att Barça inte kommer gå rent. Det tror jag alla som sett laget, eller bara matchen mot Real Sociedad i lördags, kan komma överens om.

Utöver storlagens märkliga säsonger så konstaterar jag dock att det är kul att äntligen få den där titelstriden. Om än med två lag, men jäklar vad det lever och kommer göra hela vägen in på sista omgången. För varken Barça eller Madrid går ju rent. De kan snubbla precis när som helst. Kanske är det hela tjusningen den här upplagan.

***

Nabil Fekir – vilken spelare!

Jag älskar, fullkomligt älskar, att se honom i Real Betis. En av de vackraste övergångarna det senaste decenniet. Lika oväntad som självklar, på något sätt. Lite Denilson-vibb över det hela.

Annons

Men ärligt talat. Vad gör egentligen Nabil Fekir i Real Betis? Ett lag som just nu parkerar på nedre halvan i La Liga. I en upplaga av La Liga där toppen inte ens är bra.

Rent individuellt rankar jag Fekir som en av ligans tveklöst bästa spelare. Han har plöjt franska ligan med sitt Lyon och spelat VM-final för Frankrike.

Fekir ska lira Champions League varje säsong. Hela fotbollsvärlden förtjänar att se hans konster.

Men jag älskar fortfarande att han spelar för Betis. Ge honom en bra tränare så spelar han snart CL-fotboll på Benito Villamarín.

***

Óscar Rodríguez är omgångens spelare. Han är enskilt den stora hoppet för Leganés den här våren.

Den Real Madrid-inlånade mittfältaren gjorde båda målen i vändningen på El Madrigal (eller Estadio de la Cerámica) i går. Missade ni första fullträffen? Värd att kolla upp.

Annons

Óscar står på nio mål den här säsongen. Som offensiv fältare i ett bottenlag som Leganés. Bara 21 år gammal.

En extraordinär säsong som bara är början på en förmodad fin karriär. Skulle nu Real Madrid lösa Martin Ødegaard till huvudstaden redan i sommar, känns det inte alls som ett långskott att Óscar lånas ut till Real Sociedad nästa säsong.

Men det är också mina spekulationer. Ødegaard kan mycket väl bli kvar i San Sebastian till 2021 som tänkt från början.

Att Óscar Rodríguez däremot är kvar i Leganés till hösten känns nästan helt uteslutet. Han är redo för nästa steg nu.

Publicerad 2020-03-09 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto