Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Marc Cucurella vore perfekt i Atlético Madrid

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Det är en märklig tid som råder. Det går att spekulera fritt, men just nu finns ju inget facit om vad som sker framöver.

Javier Tebas, La Liga-presidenten, verkar i alla fall helt övertygad om att ligaspelet kommer återupptas och färdigställas. Det är bara en fråga om när. En av få saker som Tebas sagt de senaste åren som där jag verkligen hoppas han får rätt. Uefa:s stormöte under tisdagen känns som en avgörande faktor för vad som händer i fotbollseuropa det här året. Den brickan kommer få en domino-effekt åt ena eller andra hållet. Skjuts EM upp, vilket är högst troligt, öppnar det för att ligorna spelas klart senare i vår/sommar. Såvida rådande läge går åt det positiva hållet.

Annons

Nåväl, bara för att fotbollen vilar så jobbas det på andra håll. I styrelserum, inte minst. Det blev nyligen klart att säsongens stora utropstecken Getafe knyter Marc Cucurella till sig på ett permanent avtal. Cucurella kom på lån från Barcelona inför säsongen och El Geta har haft en köpoption i kontraktet värt sex miljoner euro.

Just Cucurella-caset är intressant på många sätt. Innan vi pratar mer om spelaren och hans framtid, tänker jag ur ett Barcelona-mässigt perspektiv. Det är en produkt av La Masías akademi. Mångfacetterad spelare som kan användas både som ytterback men kanske framför allt ännu högre upp i banan på endera kant.

Förra säsongen var han utlånad till Eibar. Klubben hade då en klausul i kontraktet som kunde göra övergången permanent om två miljoner euro betalades till Barcelona. Efter succén var det så klart simpel business för Eibar att utnyttja den köpoptionen. Barça hade bakat in en tillbaka-köp-option värt dubbelt så mycket pengar, och bara 16 dagar efter den permanenta övergången till Eibar offentliggjordes så värvade Barcelona tillbaka Cucurella.

Annons

Men uppenbarligen fanns ingen framtidstro på Cucurella. Ja, en del ekonomisk vinning såg klubben i honom, men inte rent sportsligt. Han lånades alltså ut till Getafe som nu utnyttjat den köpoption på sex miljoner euro. Barcelona har sedan 40 procent av en vidareförsäljning.

Smart business? Jo, med tanke på att Cucurella varit en av hela ligans bästa vänsteryttrar den här säsongen, bara är 21 år gammal och dessutom även går att använda i backlinjen är hans värda också därefter. Men det säger en del om Barcelonas tillvägagångssätt när det gäller att hantera egna produkter. För tio år sedan hade Cucurella åtminstone brukats som en del av A-truppen i det här skedet. Nu försöker klubben göra en liten ekonomiskt vinst på honom och kommer i stället värva in dyrt utifrån.

Och det finns ju många liknande exempel. Álex Grimaldo har gjort stor succé i Benfica. En vänsterback med förflutet i La Masía. Ändå lades stora pengar på Junior Firpo när ett nytt vänsterbacksalternativ behövdes förra sommaren.

Annons

Barcelona har i mångt och mycket blivit vad värsta rivalen var för 10-15 år sedan. Kanske ger det någon extra titel, men framför allt skär det i många av supportrarnas ögon.

Marc Cucurella då? Jag var ju inte klar där.

Spenderar man sin tillvaro i Getafe klär man inte många rubriker. Det är naturligt. Trots lagets framgångs. Trots spelarens framfart.

Men Marc Cucurella har varit en av ligans bästa på sin position den här säsongen. Skicklig defensiv vilket är naturligt, eftersom han mestadels spelat vänsterback i sin ungdomskarriär, men också väldigt användbar i offensiven. Bra driv, oerhört duktig på att komma runt sin gubbe på kanten, har en känslig vänsterfot och slarvar inte när det gäller arbetet.

Han har redan toppklubbar från både Premier League och Bundesliga efter sig, men stannar han i La Liga tycker jag Atlético Madrid känns som ett klockrent alternativ. Diego Simeone är desperat av en sådan spelartyp. En personlighet som inte vill dra sig inåt i banan likt Koke eller Saúl utan faktiskt är mer av en renodlad ytter. En spelare med krav som Thomas Lemar aldrig har uppfyllt. Eller som Vitolo är lite för dålig för att någonsin uppfylla.

Annons

Jag tror inte Barcelona hade jublat av en försäljning till Atlético, men den bollen ligger inte i deras händer längre. Getafe kommer sälja och göra det dyrt. Samtidigt tror jag Cucurella med dagens fotbollsprislapp ändå hade kunnat gå för en fyndpeng.

Spelar Marc Cucurella La Liga-fotboll nästa höst tror jag Atlético ligger bäst till. Real Madrid är knappast ett alternativ. Övriga spanska klubbar tror jag i ärlighetens namn inte har råd. Så pass högt har han stigit i rank. Så pass bra är han.

Publicerad 2020-03-16 12:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto