Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Aduriz fick inte det perfekta avslutet – men det perfekta sista målet

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Han drömde om det perfekta avslutet. Att en final skulle få avrunda hans professionella karriär. Att få lyfta den där stora titeln han alltid drömt om.

Nu blir det inte så. Aritz Aduriz kommer inte spela för Athletic när och om ligan återupptas i sommar.

“Kroppen orkar inte längre”, medger 39-åringen, som har använts sparsamt hela säsongen och inte gjort en enda ligastart.

Tanken var att han skulle fullfölja säsongen, men uppehållet som kommit till följd av coronaviruset gör att Aduriz nu tvingas avsluta karriären tidigare på grund av en operation. Han ska få en höftprotes och den är akutnödvändig för att Aduriz ska fortsätta leva ett normalt liv.

Annons

Således var det aldrig en fråga att diskutera.

Aduriz är spanska landslagets äldste målskytt genom tiderna. Han smällde 141 mål på 296 matcher i Athletic, klubben han representerat till störst del av karriären men i olika omgångar. Han satte även rejält avtryck i Valladolid, Mallorca och Valencia.

Bästa säsongen målmässigt hämtar vi från ålderns höst 2015/16. Han gjorde totalt 36 mål på 55 matcher samtliga turneringar inkluderade.

Och det var kanske inte någon tillfällighet att just den säsongen blev den mest framgångsrika för Aduriz. Den började nämligen på ett extraordinärt sätt.

I augusti 2015 spelade Athletic mot Barcelona i spanska supercupen. En titel som inte betyder något? Ett jippo innan säsongen startar på allvar?

Well, säg inte det högt på gatorna i Bilbao. Det är nämligen den enda titeln Athletic har på senare år, och ska vi bedöma på festligheterna efteråt och reaktionerna från spelarna var det en titel som betydde allt.

Annons

Iker Muniain var skadad och fick därför se allt från läktaren, men valde ändå att tatuera in supercup-titeln på vaden. Det säger en del om vad det betydde i Athletic.

Aduriz då? Jo, han var huvudpersonen. I första mötet hemma i Bilbao gjorde han nämligen hattrick. Athletic vann med 4-0 i en ganska vild match där hemmalaget stod för en makalös prestation.

Det blev 1-1 i returen på Camp Nou och blev aldrig ens spännande. Athletic bärgade titeln. Aduriz blev den store hjälten.

Kanske var det därför lite ödets ironi att just Barcelona skulle bli sista lag Aduriz också gjorde mål på. Jag och Marcelo Fernández kommenterade matchen. Det var säsongspremiären i augusti. Känns som en evighet sedan. Kokande San Mamés, förväntan i luften, regerande mästaren på besök.

Tuff och tät match. Mycket krig, ganska dålig fotboll. Athletic bättre i första, Barcelona spelade upp sig något i andra. Men matchen hade mycket premiärnerver över sig. Det luktade kryss och klockan närmade sig 90 spelade minuter.

Annons

Då byttes han in. Åldermannen Aritz Aduriz. Sista säsongen, sista dansen. Det ingen visste där och då var att han också skulle göra sista målet i sin karriär. Efter bara någon minut på planen, med sin allra första bollkontakt, cyklade han in segermålet.

Även om han inte får chansen att delta i den här efterlängtade cupfinalen mot lokalrivalen Real Sociedad – som för övrigt hade betytt extra allt för Aduriz som dessutom är född i San Sebastián – är jag övertygad om att han kommer kunna se tillbaka på karriären och den sista säsongen som lyckad. Det blev inget perfekt regisserat avslut. Men det blev ett perfekt sista mål.

Och han har med sin ödmjuka personlighet och arbetsmoral på planen satt ett avtryck i den spanska fotbollen som alltid kommer bli ihågkommet.

Viva Aritz Aduriz. Que crack!

Publicerad 2020-05-22 18:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto