POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Take Kubo hade gjort skillnad i de flesta topplag redan nu

Twitter: @pinthorp

Redan under åren i Barcelonas ungdomsakademi La Masía fanns det en hype kring Take Kubo. En dribblingskonstnär med en förtrollande vänsterfot och ett spelsinne som sällan skådats i den åldern.

Många av er känner till historien. Att Kubo var en av spelarna involverade i härvan där FC Barcelona agerat utanför regelverket kring värvningar av yngre spelare. Klubben fick transferförbud. Take Kubo fick lämna Barcelona. Efter fyra säsonger tillhörande FC Tokyo, där han tidigt hann A-lagsdebutera, var hypen bestående. Real Madrid högg och förra sommaren kritade Kubo på ett femårskontrakt.

Egentligen skulle han tillhöra Real Madrid Castilla. Alltså reservlaget. Träna regelbundet med A-truppen, men lira matcherna med Castilla. Det var ursprungsplanen. Fram tills att Take Kubo visade upp sina dribblingskonster och den där förtrollande vänsterfoten under försäsongen. Vilken extraordinär potential. Här hade Real Madrid en riktigt diamant.

Det blev inget spel i Castilla. Han var bara 18 år förra sommaren, men redan alldeles för bra för att inte spela på en högre nivå än Real Madrid Castilla. Det blev Mallorca. En nykomling i behov av offensiv kreativitet. En klubb där han i lugn och ro kunnat utvecklas och samtidigt få välbehövlig speltid.

Av det Kubo visade på försäsongen i Real Madrid var jag ganska övertygad om att han skulle spela en hel del i Mallorca och emellanåt lysa starkt. Men han har verkligen imponerat och vuxit ju längre säsongen gått. De senaste veckorna har han varit en av ligans mest sevärda spelare. Skillnaden jämfört med tidigare? Nu har även poängen trillat in.

Att han ska in och fightas om en plats i Zinedine Zidanes lagbygge redan nästa säsong känns för tidigt. Speltid är fortfarande alldeles för vitalt för att Take Kubo ska nå sin fulla potential. Men oavsett om Mallorca löser nytt kontrakt eller degraderas, har jag svårt att tro att Kubo lirar kvar nästa säsong.

Det är lägligt att ta ett kliv uppåt på karriärsstegen. Och hade jag varit sportchef i någon klubb på övre halvan (Barcelona & Atlético exkluderat) hade jag riktat blickarna mot Take Kubo. Det kanske inte är långsiktigt smart, men Kubo är tillräckligt bra för att redan göra skillnad i många lag strax under det absoluta toppskiktet.

Ferran Torres lär försvinna från Valencia. Take Kubo hade varit en perfekt ersättare. Playmakern Valencia länge letat efter.

Sevilla saknar kreativitet i sin fronttrio, där enbart Lucas Ocampos är helt given. Take Kubo hade en spelartyp som sannerligen gett dynamik i den offensiven.

Framtiden får visa om han har tillräckligt stort pannben för att slå sig in i Real Madrid. För det är vad som krävs. Den fotbollsmässiga talangen för att nå den absolut högsta nivån har han definitivt.

***

Manuel Pellegrini tillbaka i La Liga. Har inte följt hans tränargärning de senaste åren särskilt noggrant men det känns som hans erfarenhet kommer lägligt för en klubb som Betis. Vilket monumentalt fiasko grönvitt har varit sedan återstarten av La Liga. Helt bedrövligt.

Att Rubi fick sparken gav inte ens en kortsiktig effekt.

Det vore kul om Pellegrini fick ordning på grejerna. Alla förutsättningar för att utmana i toppskiktet finns ju.

Publicerad 2020-07-10 kl 18:43

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto