POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Tre viktiga anledningar varför Real Madrid vinner La Liga

Twitter: @pinthorp

Cristiano Ronaldos målgaranti var som bortblåst. Ingen naturlig ersättare hade kommit in och där stod Real Madrid och vacklade. Med Julen Lopetegui som tränare. Därefter Santiago Solari. Ytterligare en mellansäsong i ligan, som tidigare säsonger hade sminkats över av Champions League-framgångarna.

Förra våren anställdes så Zinedine Zidane på nytt. Målsättningen var tydligare än någonsin. Real Madrid skulle bara ro hem den där ligatiteln, som klubben haft så svårt för att bärga det senaste decenniet.

Det är här Zidanes storhet kommer in i bilden. Hade han mer att bevisa som tränare? Möjligen inte. Han hade redan vunnit allt. Radat upp Champions League-troféer. Men nu anslöt han till ett sargat Real Madrid, långt efter i ligaspelet och utan målgarantin Cristiano Ronaldo. Inför den här säsongen, med ännu större press på Real att vinna ligan, prestigevärvades Eden Hazard för att bidra med kreativitet och poäng, men han har mest varit skadad. Luka Jovic hämtades in för att göra mål, men kan inte beskrivas på ett annat sätt än ett fiasko.

“Om vi inte är tillräckligt trygga i vårt anfallsspel måste vi förändra och låta defensiven vinna”.

Den här säsongen har Zidane förändrat Real Madrids sätt att spela. Hellre 1-0-segrar än 4-2-segrar. Det syns tydligt när laget uppträder på planen. Det syns tydligt i statistiken. Real Madrid har 13 uddamålssegrar bara i ligaspelet den här säsongen. Och Thibaut Courtois har hållit fler nollor än en Real Madrid-målvakt gjort på årtionden. Hans snitt tar sig in bland topp tio i La Ligas historia. Det är givetvis ett jättebetyg till belgaren, men hela Real Madrid ska ta åt sig av berömmet.

Sedan La Liga blev till en serie á 38 omgångar är detta en ny rekordnotering i antalet insläppta mål för Real Madrid. När det inte funnits lika mycket garanti i offensiven, när Hazard & Asensio varit skadade, de unga brassarna blandat och gett alldeles för mycket och Jovic rent ut sagt varit usel har Real Madrid hittat andra sätt att vinna fotbollsmatcher. Framför allt har Zidane bevisat att han har kunskapen och skickligheten att förändra, anpassa sig och se till att utnyttja truppens kapacitet på bästa sätt.

Ska jag peka på tre saker varför Madrid vinner La Liga 2019/20 så blir den defensiva grunden nummer ett. Därefter förmågan att vinna matcher på olika sätt. Att fler kliver fram i viktiga lägen. Det må vara en enorm styrka att ha en spelare att alltid förlita sig på när det gäller mål. Men det kan också vara en nackdel i vissa aspekter.

Karim Benzema har varit pålitlig som målskytt, men också haft dippar. Då har antingen defensiven med Courtois i spetsen spikat igen, Sergio Ramos drämt in en frispark eller Vinícius Junior prickat in säsongsbästa (ofta i de stora matcherna). Har varken eller levererat till fullo har Casemiro, denna sanslöst viktiga figur i laget, tagit saken i egna händer.

Detta kanske ändå personifieras allra bäst av Fede Valverde. Säsongens genombrott i Madrid. En spelare som beskriver säsongens Madrid väldigt bra. Taktiskt väldigt skicklig, en flexibel spelare, gör få misstag ur ett defensivt perspektiv, förhåller sig alltid till lagets bästa och accepterar matchplanen till hundra procent.

Den tredje saken som måste pekas på är vinnarmentaliteten. Real Madrid består av en grupp vinnare. De flesta har flera Champions League-guld hemma i lyxvillorna. Men det är det tålmodiga sättet att hela tiden tro på sin idé, hela tiden tro på sin egen förmåga snarare än att stressa fram misstag. Det finns ingen oro i laget när det står 0-0 på Coliseum Alfonso Pérez och klockan närmar sig 70 minuter. Chansen kommer. Då gäller det att ta vara på den.

Hur många gånger har inte Real Madrid vunnit matcher sent? Emellanåt i bataljer där motståndarlaget stora delar varit bättre, skapat mer och helt klart haft Madrid i gungning. Men fotfästet släpper inte. De står stadigt, vet att det kommer en möjlighet att lösa tre poäng, och tar den.

Defensiven, förmågan att olika spelare kliver fram & en sjujäkla vinnarmentalitet. Tre viktiga saker i Real Madrids mycket välförtjänta ligaguld.

Tänk om Hazard han hitta Chelsea-form, Vinícius kan bli jämnare och Asensio återvänder till 2017-topp. Då blir Real Madrid, med den här defensiven att hela tiden luta sig emot, ännu farligare.

Publicerad 2020-07-17 kl 10:54

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto