POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Sensationen Granada klart för Europa-spel

Twitter: @pinthorp

Maken till dramatisk slutomgång. Ingen titelstrid, ingen kamp om Champions League-platserna, men väl nervkittlande fight till sista sekund om de sista två Europa League-biljetterna och en bottenstrid som faktiskt också blev hårresande.

Tack La Liga för den här säsongen. Den kommer alltid ha en asterisk vid sidan om sig, men nu är den åtminstone i mål.

Från omgång 38 tar vi först och främst med oss att sensationen Granada löste en Europa-plats som tabellsjua. Laget som inledde så starkt, låg tvåa tio omgångar in, men inte varit på Europa-position sedan december ifjol, lyckades göra något som många ansåg omöjligt. Nykomling, budget för att kämpa om nytt kontrakt i bottenskiktet och en hel drös oerfarna spelare.

Granada har genomgått en smärre revolution de senaste åren. Från att vara en klubb ägd av Pozzo-familjen (som också hade Udinese & Watford, klubbar som prioriterades högre) står nu Granada på egna ben. Med kinesiska ägare har klubben i stället för att låna ihop en hel trupp och förlita sig väldigt mycket på externer, snarare agerat lokalt och byggt en trupp till stor del bestående av spelare med andalusisk anknytning. En ung och spännande tränare i Diego Martínez på det, vars namn kommer placeras i många större klubbar efter denna framgång.

Hatten av till Granada. Vilken enorm succé. Senast klubben befann sig så här högt i tabellen var på 70-talet. Nu ska lilla Granada ut i Europa.

Parallellt löste Real Sociedad, med nöd och näppe, en Europa-plats. Adnan Januzaj hoppade in, fixade en frispark som han själv – med lite flyt på vägen – drog in. 1-1 på Metropolitano. När slutsignalen ljöd var det precis tillräckligt för att kliva uppåt i tabellen och ta sig förbi Getafe.

Där och då stod det 0-0 mellan Levante och Getafe. Detta efter att El Geta bränt straff (Jaime Mata som ALDRIG bränner straffar, han har ju något form av världsrekord men brände vid sämsta möjliga tillfälle) och fått två bortdömda mål. När bara minuter återstod på de spanska arenorna var Real Sociedad i underläge och på väg att missa Europa. 0-0 skulle räcka för Getafe. Nu löste Januzaj allt för La Real ändå. Men Getafe förlorade efter mål i 99:e minuten. Det hade med andra ord löst sig ändå för Real Sociedad.

Getafe dock, vilken brutal kollaps. CL-utmanare innan uppehållet. Nu blir det inget Europa. Och Pepe Bordalás kommer lämna. Ska vi anta att det blir en spelarflykt från klubben? Vem tar Mauro Arambarri? Nemanja Maksimovic? Marc Cucurella? Djené?

***

Leganés försökte länge och väl. Att laget bara var ett mål – och chanserna fanns mot redan klara mästerlaget Real Madrid – från att lösa nytt kontrakt är en bedrift i sig. Klubben har haft allt emot sig den här våren/sommaren och ska ha en stor eloge.

Nu räckte det inte hela vägen. Celta Vigo blir kvar. Leganés gör Mallorca och Espanyol sällskap ner i La Segunda.

***

Innan det är dags att summera säsongen återstår att plocka ut ett omgångens lag för sista gången.

Så här ser det ut.

Oier Olazábal (Espanyol)
Coke (Levante) – Cabrera (Espanyol) – D.Carlos (Sevilla) – Reguilón (Sevilla)
Koke (Atlético) – Puig (Barcelona) – Anguissa (Villarreal) – Puertas (Granada)
Gerard Moreno (Villarreal) – Messi (Barcelona)

***

Oier Olazábal (1): Fick ställa sig mellan stolparna i sista omgången och höll nollan mot Celta. Flera bra räddningar.

Coke (1): Levante-ytterbacken kanske inte stack ut i den galna matchen mot Getafe, men blev till slut ändå matchvinnaren.
Leandro Cabrera (3): Strålande insats mot Celta. Bevisade att han egentligen hör hemma i La Liga.
Diego Carlos (6): Besten avrundade La Liga-säsongen med en väldigt solid insats. Vilken spelare.
Sergio Reguilón (5): Matchvinnare med ett drömmål mot Valencia. Avslutade säsongen ungefär som han inledde den, helt suveränt.

Koke (2): Lagkaptenen i Mono Burgos sista match visade delvis vägen för Atleti. Fint mål i den första halvleken. Klev in som central fältare i andra och gjorde ett som alltid bra jobb även där.
Riqui Puig (2): Yngste Barcelona-spelare sedan 2011 (då Thiago) att göra två assist. Framtiden.
André-Frank Anguissa (3): Ofattbar och nästan sensationell utveckling för Fulham-lånet, som varit fantastisk i Villarreal. Ser inte ut att ha gjort annat i livet än att spela i den gula tröjan. Trygg med boll, stark i positionsspelet och erbjuder tyngd på det där mittfältet.
Antonio Puertas (1): Mål+assist i Granadas 4-0-kross mot Athletic.

Lionel Messi (10): Avrundade fint och var på lekhumör mot Alavés. Landade på 25+21 i ligan. Känns ändå som en halvdan säsong.
Gerard Moreno (4): Två fina mål av en av ligans formstarkaste spelare de senaste veckorna. Spelat till sig en fortsättning i landslaget.

Publicerad 2020-07-20 kl 14:46

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto