Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En alternativ tabell och en alternativ säsongselva

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Jag var ganska usel på matematik när det begav sig, men statistik angränsar väl ändå helt klart till matte-kategorin och det är något som märkligt nog alltid intresserat mig.

Det är kanske den största anledningen att jag överhuvudtaget hållit igång med “omgångens elva” hela säsongen. För att det är kul att blicka tillbaka, minnas hur det sett ut, och om man eventuellt kan dra några slutsatser och relatera till hur det faktiskt såg ut i verkligheten.

Jag tänkte i alla fall presentera ett alternativ till säsongen lag, enbart baserat på vilka som tagit plats flest gånger i omgångens elva under säsongen. Så här ser det ut:

Annons

Aitor Fernández (Levante, 5)
Navas (Sevilla, 6) – Ramos (R.Madrid, 6) – D.Carlos (Sevilla, 6) – Reguilón (Sevilla, 5)
Ødegaard (R.Sociedad, 7) – Casemiro (R.Madrid, 6) – Cazorla (Villarreal, 6)
Messi (Barcelona, 10) – Benzema (R.Madrid, 10) – Chimy Ávila (Osasuna, 5)

Mest anmärkningsvärt? Tveklöst Chimy Ávila. Osasuna-anfallaren – en av förra sommarens bästa värvningar – har ju varit korsbandsskadad sedan slutet av januari. Att ändå hinna placera sig i omgångens elva fem gånger, fler än såväl Raúl García (Athletic), Lucas Ocampos (Sevilla) & Gerard Moreno (Villarreal), är starkt.

Även om allt må vara subjektivt. Det klart att Ávila, med sina krångliga mål och sin enorma karisma, sticker ut. Jag älskar den spelaren. Gör han en jämförbar match med Gerard Moreno dras jag lätt till att plocka ut Chimy.

Annons

Men det säger ändå något om vilket fantastiskt halvår han gjorde i Osasuna. En starkt bidragande orsak till att Pamplona-laget kunde dansa fram den här våren utan att tänka på någon som helst bottenstrid.

Aitor Fernández då? Jo, Levante-keepern förtjänar också att lyftas lite extra. Han tog överlägset flest skott i La Liga den gångna säsongen. Bara det en fjäder i hatten.

Annars är det nästan helt identiskt med den elva jag själv valde ut som säsongens bästa i går. Martin Ødegaards höst gav honom en plats här, men lagkamraten Mikel Merino gick före i min summering från gårdagen.

***

Jag har så klart inte nöjt mig där. Statistiknörderiet next level går till att redogöra för en alternativ tabell som helt utgår från hur många representanter varje lag haft i omgångens elva under säsongen.

Det kanske inte säger någonting, eftersom det likväl fortfarande är min subjektiva åsikt som allt baseras på. Eller så säger det någonting om någonting. Det har i alla fall gett samma mästerlag (med marginal), samma Champions League-kvartett, både Villarreal & Real Sociedad på EL-plats och åtminstone ett rätt degraderingslag.

Annons

Så här ser det ut:

1. Real Madrid – 47
2. Barcelona – 34
3. Sevilla – 33
4. Atlético – 28

5. Athletic Club – 25
6. Real Sociedad – 22
7. Villarreal – 22

8. Osasuna – 21
9. Levante – 18
10. Getafe – 16
11. Valencia – 16
12. Granada – 15
13. Real Betis – 13
14. Valladolid – 13
15. Espanyol – 12
16. Celta Vigo – 12
17. Mallorca – 10

18. Eibar – 10
19. Alavés – 8
20. Leganés – 7

Detta säger väl också en del om det primitiva Alavés att laget inte haft särskilt många spelare som stuckit ut, trots Lucas Pérez hade en fin höst och Joselus helhetsbetyg som kan kvitteras ut som väl godkänt.

Lag på samma poäng? Då går jag efter de som haft flest spelare uttagna under säsongen. Det kändes mest rimligt.

Annons

Vi kan väl konstatera att det i toppen speglar säsongen på ett ganska rättmätigt sätt i alla fall.

Publicerad 2020-07-22 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto