Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Real Sociedad bygger för en framtid som topplag

Pinthorp

Sex raka kryss och tappad mark i toppen av La Liga-tabellen. Det klart saker och ting hade, och kanske borde, sett annorlunda ut för Real Sociedad vid det här laget. Men när allt kommer kring är La Real vidare i Europa League (Manchester United stundar i slutspelsfasen) och laget leder just nu La Liga.

Jag är säker på att alla supportrar hade sagt “ja, tack” till det på förhand. Men samtidigt måste det svida att ha slarvat bort så många poäng i ligaspelet. Ett mer effektivt Real Sociedad hade kunnat gjort ett litet ryck i ligatoppen. Kryssen mot Villarreal, Alavés & Eibar har gjort att det poängmässigt stagnerat lite och andra lag bjudits in i toppstriden.

Det klart drömmen fortfarande bör hållas vid liv. Att vara med och kriga om den där ligatiteln som gled klubben ur händerna senaste gången 2002/03.

Och alltjämt leder ju Real Sociedad ligan. En tabell ljuger aldrig. Fler matcher spelade än konkurrenterna eller ej. Men alla begriper att det kommer krävas bra resultat de kommande veckorna för att La Real på allvar ska ha någonting med en toppstrid att göra. Barcelona stundar i morgon, Atlético väntar hemma på Anoeta före jul och i mellandagarna är det derby mot Athletic.

Annons

Men trots en hel del poängtapp på slutet har hösten hittills inte varit annat än väldigt imponerande från Imanol Alguacils lag. Och det är knappast någon “one hit wonder”. Real Sociedad är en välfungerande klubb med sund ekonomi och är således inte i behov av att hela tiden sälja spelare, och besitter framför allt en av landets bästa akademier. Hela 16 spelare i A-truppen är egna produkter. Och tränaren Alguacil känner till hela systemet bättre än någon annan.

Tänk vad bra det har blivit sedan Alguacil klev in som A-lagstränare på allvar. Klubben hade tidigare satsat på namn utifrån som David Moyes och Eusebio Sacristán. Det fungerade sisådär. Det uppnåddes kortsiktiga resultat men med tiden blev saker och ting sämre.

Nu känns det som att allting har klaffat. Alguacil har själv spelat i klubben och innan han tog öve permanent som A-lagstränare var han verksam på ungdomssidan och i Real Sociedad B i åtta år.

Annons

– Vi kan inte vara annat än stolta över det vi åstadkommit, men nu börjar det riktigt svåra. Det är större press på oss och vi måste bevisa för andra och för oss själva att vi är ett lag att räkna med. Att allt slit inte varit förgäves. Vi har stora ambitioner, sa Alguacil på en presskonferens för några dagar sedan.

Real Sociedad har alla förutsättningar att blicka mot en framtid som etablerat topplag i La Liga och frekvent spela utanför landets gränser. Det finns en häftig långsiktig strategi som genomsyrar klubben och där alltfler unga spelare knackar på dörren för att ta nästa steg.

Men nu stundar några nyckelveckor för La Real om laget inte ska tappa lika mycket som andra halvan förra säsongen. Då var det med minsta möjliga marginal som en Europa League-plats till slut säkrades. Den här säsongen är allt utanför topp fyra en besvikelse. Den pressen finns nu, både utifrån och inifrån.

Annons
Publicerad 2020-12-15 13:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto