Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Alguacils matchcoachande måste kritiseras

Pinthorp

Det klart allt var preppat och klart på förhand. Men visst ser det lite väl extremt ut när Athletic Club, direkt efter en segermatch, tillkännager att tränaren Gaizka Garitano får lämna.

Jag lider med Garitano som inte får leda sitt Athletic i den cupfinal han ändå tog laget till. Hans stora problem har varit att vända negativa trender. Det har vi sett tidigare i hans karriär. Och i det långa loppet så är jag tvärsäker på att Athletic gör rätt i det här beslutet.

Nu har Marcelino kommit in. En av de mest erfarna och framgångsrika tränarna i hela ligan. Som rodde i land en cuptitel med Valencia för bara 1,5 år sedan.

Det ska bli oerhört intressant att se vad Marcelino, med sin kännetecknande organisation och 4-4-2, kan skapa i Athletic.

Framför allt är det en signal från styrelsen att klubben verkligen går stenhårt för Europa. Athletic ligger trots allt nia. Resultatraden den senaste tiden har inte varit bedrövlig, inte alls.

Annons

Men det saknas progressivitet i spelet. Garitano har kört fast. Athletic behöver en nytändning för att ta nästa nivå.

Jag tror verkligen att Marcelino är rätt väg att gå.


På tal om tränare uppe i Baskien. Det kanske är som att svära i kyrkan att i San Sebastián-kretsar numera kritisera Imanol Alguacil, men gårdagens coachande mot Osasuna lämnar inga andra alternativ.

När David Silva & Adnan Januzaj fanns på skadelistan, Mikel Oyarzabal inte orkade 90 minuter och läget var 1-1 mot Osasuna med kvarten kvar valde Alguacil att lämna både Alexander Isak och Roberto López på bänken. Robert Navarro, en av Spaniens största U19-talanger och som imponerat kraftigt i B-laget, var inte ens uttagen. I stället introducerades högerbacken Andoni Gorosabel som högerforward, Jon Bautista som central anfallare (6 mål på 55 ligamatcher i karriären), fysiske Jon Guridi och Martín Merquelanz (varken gjort mål eller assist i La Liga, bara färgat i Segunda División).

Annons

Real Sociedad avslutade matchen med följande lag: Remiro; Zubeldia Normand Sagnan Aihen; Guridi Zubimendi Merino; Gorosabel Bautista Merquelanz.

Det laget hade inte upplevt många dagar på övre halvan under en säsong.

Jag trodde på mörka rubriker i San Sebastián i dag, men det har varit lugnare än väntat. Bara för att Alguacil är en långsiktig tränare som precis förlängt sitt kontrakt till 2023 måste även han kritiseras i sådana här lägen.

“Isak var sliten efter derbyt mot Athletic”. Om han var så sliten att han inte ens hade orkat spela sista kvarten, i ett prekärt 1-1-läge, borde han inte ens funnits på bänken. Det klart Isak kunde spelat.

Kreativiteten lös med sin frånvaro i slutskedet i gårdagens match. Det var snarare Osasuna som gjorde mer anspråk på segern, även om Alguacil hävdade att “vi skapade tillräckligt och var nära 2-1”. Jag undrar om han verkligen fick rätt bild. Däremot var han klarsynt över att “det saknades skärpa centralt i banan”. Roberto López och Alexander Isak kanske inte hade förändrat resultatet. Men det hade varit spelartyper Alguacil behövde i en match som stod och vägde.

Annons

Nu blev det 1-1. Osasuna förtjänade verkligen poängen, bör tilläggas.

Den typen av poängtapp har Real Sociedad inte råd med om det här inte ska sluta precis som samma sätt som förra säsongen.

Publicerad 2021-01-04 13:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto