Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad blir viktigast för Laporta?

5v

Joan Laporta är tillbaka som president i FC Barcelona. Ett årtionde har passerat. Det är, precis som 2003 när Laporta första gången klev in på presidentposten, en ekonomiskt hårt ansatt klubb som behöver en långsiktig struktur för att komma på fötter och så småningom ta sig mot toppen igen.

ANNONS

Laporta vann med rejäl marginal. Han fick mer än 54 procent av rösterna. Víctor Font, som också tillhör samma falang och vars ideologi ur ett rent fotbollsmässigt perspektiv är i samklang med Laportas, blev tvåa med nästan 30 procent. Med andra ord var det tydligt från medlemmarna. Toni Freixa, den ende presidentkandidaten som rörde sig i Josep María Bartomeus fotspår, fick nej. Det blev Johan Cruyff-vurmarna som vann och mycket symboliskt stod Laporta och höll sitt segertal i en orange ansiktsmask med nummer 14 broderat.

Vad som väntar nu? Ingen rast, ingen ro. Det kommer bli fullt upp för Joan Laporta och hans kollegor. De som bör nämnas allra främst är den tilltänkte VD:n Mateu Alemany, tidigare Mallorca och senast Valencia, som är ett jätteintressant namn. Som sportchef kommer Jordi Cruyff in (haft den rollen med störst framgång i Maccabi Tel Aviv, men också varit tränare i andra klubbar de senaste åren). Därtill väntar också flera välbekanta FC Barcelona-ansikten, både människor som verkat bakom kulisserna (Alexanco) samt före detta spelare (Víctor Valdés) spela stor roll i det projekt som Laporta nu ska dra igång.

ANNONS

Vad blir viktigast för Laporta?

Låt oss börja med Leo Messi-frågan. Det har inte varit några kampanjer som prytts av stora affischnamn. Mycket har i stället handlat om Messi. Jag tror han la sin egen röst på Laporta och att den nu sittande presidenten har bättre chans än övriga kandidater att övertyga Messi om att framtiden finns i Barça. Men allt handlar förstås om vad argentinaren själv vill. Däremot bör det poängteras att allt inte blir en ekonomiskt lättnad om Messi, med sin enorma lönepost, skulle lämna klubben. Det finns sponsorer som iakttar händelserna och inväntar besked om Messis framtid innan nya avtal skrivs på med Barcelona. Messi i sig är en enorm intäktskälla för klubben. Det kan inte glömmas bort.

Allt går förstås hand-i-hand. Men den ekonomiska situationen och den miljardstora skulden som successivt måste betalas av – vilket måste påbörjas i år – blir vital för Laporta att lösa. Hur han bygger den ekonomiska strukturen, hur klubben kan öka intäkter som inte bara sker i ren form av spelarförsäljningar, samt hur truppen kan byggas om utan att för den delen spräcka någon budget.

ANNONS

Att sälja av minst två-tre spelare som sitter på höga löner och dels fylla på med spelare underifrån, men också agera smart på transfermarknaden – det pratas alltmer om en spelare som Sergio Agüero, som sitter på utgående kontrakt och skulle kunna signera gratis – kommer krävas för att Barcelona ska hålla sig på rätt sida den ekonomiska bristgränsen.

Att hitta den balansen och samtidigt få till ett sportsligt attraktivt projekt, och parallellt få ännu bättre struktur i hela klubben, blir att bita i för Laporta. Men han har klarat av det förr. Och verkar inte vara rädd för “den största utmaningen i livet”.

Nu får vi också en ny era av Joan Laporta vs. Florentino Pérez. Bara det har något.

Publicerad 2021-03-08 kl 18:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto