Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pengaregn över tre Västerås-klubbar vid VNL-övergång - så mycket kan de få

Sillybloggen

Victor Nilsson Lindelöf närmar sig en övergång till storklubben Manchester United. Under de senaste dagarna har flertalet rapporter i engelsk och portugisisk media hävdat att övergångssumman kommer landa på 45 miljoner euro, runt 440 miljoner svenska kronor – vilket skulle göra den svenske backen till Benficas dyraste försäljning någonsin.

Om affären går igenom skulle det innebära ett rejält tillskott i kassan för Nilsson Lindelöfs tidigare klubbar, genom solidaritetsersättningen som betalas ut av köpande klubb. Det är de tre Västerås-klubbarna IK Franke, Västerås IK och Västerås SK som kan räkna med ett pengaregn vid försäljning. VSK Swish har tittat närmare på hur mycket pengar det kan innebära.

Enligt Fifas regelverk är solidaritetsersättningen på fem procent av övergångssumman vilket skulle bli 22 miljoner kronor om VNL kostar 440 miljoner. 5 procent av den summan ges för varje år till den eller de klubbar spelaren tillhört mellan åldrarna 12 och 15 år och tio procent av summan per år till de klubbar spelaren tillhört mellan 16 och 23 år. Om övergångssumman blir de 45 miljoner euro som det rapporterats om så innebär det följande för Västerås-klubbarna:

Annons

IK Franke: 1 044 922 kronor
Västerås IK: 921 944 kronor
Västerås SK: 8 147 487 kronor

Källa: VSK Swish.

Västerås SK har tidigare anmält Benfica till Fifa för att VSK anser att den portugisiska klubben inte gjort rätt för sig i övergången från Sverige till Portugal. Får VSK rätt mot Benfica så kan ytterligare miljoner vänta för klubben via den vidareförsäljningsklausul som finns i avtalet.

 

FAKTA: Solidaritetsersättning

Om en spelare, oavsett ålder, byter klubb eller lånas ut under avtalstid ska 5% av den totala övergångssumman fördelas som en solidaritetsersättning. Den går till de klubbar som varit involverade i träningen och utbildningen av spelaren mellan 12 och 23 års ålder.

Annons
Ersättningsbelopp  
12 år: 5% 18 år: 10%
13 år: 5% 19 år: 10%
14 år: 5% 20 år: 10%
15 år: 5% 21 år: 10%
16 år: 10% 22 år: 10%
17 år: 10% 23 år: 10 %

Om en spelare under 23 år byter klubb ska solidaritetsersättningen vara lägre. Då dras 0,5% av från varje år som understiger 23 år. Exempelvis, om en 21-åring under avtalstid byter klubb är det endast 4% som fördelas som solidaritetsersättning.

Källa: Fotbolltransfers.com

Publicerad 2016-12-21 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto