Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premiär för Statistikbloggen!

Nu drar Statistikbloggen igång här på Fotbollskanalen. För er som älskar att frossa i presentationer av spännande statistik inom fotboll så har ni kommit helt rätt. Den typ av statistik som som det förmodligen kommer bli extra mycket av är hur det går för vår svenske superstjärna Zlatan Ibrahimovic och hans nya klubbadress Manchester United.

Förutom Zlatan-fokuset blir det mycket kring de stora spelarna och stora klubbarna i de stora ligorna. Dessutom svenska landslaget, Allsvenskan och en del Superettan. Med mera, med mera. Eftersom bloggen är helt ny så kommentera gärna inläggen med önskemål om framtida djupdykningar inom statistik så kan det säkert gå att uppfylla dessa önskemål!

ANNONS

Så vem är jag som personen bakom bloggen? Några av er läsare minns kanske mig från ett flertal av Olof Lundhs blogginlägg där mina statistikunderlag användes: allt från tittarsiffror till hur bra Zlatans pågående säsong är. Så för er är jag inte allt för främmande. Jag skrev dessutom många statistiknyheter åt Djurgårdens hemsida i några år för några år sedan.

Min bakgrund i övrigt är grundskolan, gymnasiet, lumpen, högskolestudier på två olika högskolor med uppnådd examen och jobbat åt bland annat tidningen Mobil i flera år. Erfarenheterna som fotbollsspelare har varit spel på lagnivå som knatte och junior. Därefter tog andra sporter över, men intresset att följa fotboll i allmänhet och favoritlagen i synnerhet har alltid varit otroligt stort.

I detta premiärinlägg blir det en rivstart med Zlatan-statistik!

ANNONS

De flesta av oss har säkert sett hur bra det gått för Zlatan hittills i Manchester United. Det började med ett tidigt mål i den första träningsmatchen på Ullevi. Därefter avgjorde han den engelska supercupen med att ordna 2–1 till United mot Leicester. Sedan har målen rullat på i Premier League och han är delad etta med sina 4 mål i Premier Leagues skytteliga efter de 4 första omgångarna.

Så hur står sig Zlatans säsongsinledning i ligaspelet denna säsong med hans tidigare säsonger? Kolla in detta diagram:

20160915-zlatan-inledningar

För säsongen 2004–05 fick Zlatan två säsongsinledningar: först 3 omgångar med Ajax innan övergången till det Juventus som precis hade slagit ut Allsvenska Djurgården i kvalet till Champions Leagues gruppspel, därefter 4 omgångar med detta nämnda Juventus.

Totalt handlar det om 16 sensomrar med 17 stycken säsongsinledningar där Zlatan har gjort totalt 35 mål. Det ger ett snitt på 2,06 mål per säsongsinledning. Dyker man djupare så är Zlatans målsnitt 2,71 mål per säsongsinledning för debutsäsongerna medan de följande säsongerna är sämre med 1,60 mål per säsongsinledning.

ANNONS

Tar man hänsyn till att Zlatan lämnade Ajax efter omgång 3 sensommaren 2004 och var redo/spelklar för Milan sensommaren 2010 först i samband med omgång 2 så har Zlatan presterat dessa 35 mål på 66 maximalt möjliga ligamatcher, vilket ger 0,53 mål per omgång. För debutsäsongerna är målsnittet 0,70 mål per omgång och för de följande säsongerna är målsnittet 0,41 mål per omgång. Observera att detta är mål per omgång som inkluderar missade matcher på grund av skador.

Självklart kan jag dyka ännu djupare och presentera målsnittet för de säsongsinledande ligamatcherna som Zlatan har spelat, men samtidigt är en del i spelet i fotbollen att det handlar om både turen och skickligheten att hålla sig skadefri och att ha tränarens förtroende så att man hamnar i startelvan och/eller bli inbytt med gott om tid kvar i matchen. Är någon av er läsare nyfikna på vad Zlatans verkliga målsnitt är för de säsongsinledande ligaomgångarna eller anser ni att målsnittet per omgång i ligaspelet är det mest rättvisa?

ANNONS

***

I kväll med avsparkstid 19:00 (svensk tid) spelar Manchester United sin första europacupmatch för säsongen när man möter Feyenoord på bortaplan i Europa Leagues gruppspel. Så nästa blogginlägg blir troligen en uppföljning på Zlatan vs Messi vs Ronaldo i antal europacupmål. Visste ni läsare att Europa Leagues marathonskyttekung är Henke Larsson? Det finns en risk/möjlighet att Klaas-Jan Huntelaar i Schalke 04 kan bli ny marathonskyttekung senare under denna säsong. Henkes försprång till Huntelaar är 7 mål om kvalmål räknas in och 2 mål om kvalmål exkluderas.

Publicerad 2016-09-15 kl 10:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto