Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

IFK Göteborg definitivt borta från guldchansen

Efter Göteborgs 1 av 6 möjliga poäng i de två senaste matcherna, bägge på bortaplan (1–3 mot Malmö FF och 2–2 mot Häcken), har laget definitivt gått från att ha kvar den lilla chansen kvar att ta SM-guld till att ha tappat den fullständigt. Det vågar jag definitivt påstå efter att ha granskat statistiken. Först en grafisk redovisning över hur lagen med bättre möjligheter att vinna Allsvenskan har snyggat till sina poängkonton sedan seriestarten i år – samt grafiskt för maximal poängutdelning för några av lagen bakom ledarduon Norrköping och Malmö FF:

20160921-guldstriden-allsvenskan

(Tanken med detta diagram är inte att sätta igång en debatt kring vilka lag som kanske inte borde vara med samt vilka andra lag som saknas.)

ANNONS

Det statistiskt intressanta är det populärt kallade “guldsnittet” som för enkelhetens skull anses ligga på exakt 2 poäng per match vilket ger 60 poäng på en hel säsong. Poängsnittet för mästarlagen efter 26 omgångar åren 2000–2015 är 52,0 poäng (2,0 poäng/match), men från och med 2008 spelas (som alla känner till) 4 extra omgångar då serien har utökats med 2 lag och det är intressant att guldsnittet sedan 2008 är 63,0 poäng per säsong (2,1 p/match).

Om IFK Göteborg skulle vinna samtliga resterande 8 matcher denna säsong så går man från 36 till att tangera det som kan klassas som guldsnittet (60 poäng). Detta ska jämföras med lägsta poängsumman för ett SM-guld sedan 2008: Elfsborgs 59 poäng år 2012. Då hade Elfsborg 44 poäng efter 22 omgångar, 8 poäng mer än vad IFK Göteborg har nu. Just nu har ledande Norrköping 50 poäng medan skuggande Malmö FF har 48. Knappast troligt att Norrköping och Malmö FF kollapsar samtidigt som IFK Göteborg vinner samtliga matcher.

ANNONS

Hur stor känns sannolikheten att IFK Göteborg ska vinna rubbet på slutet? En del motståndare kämpar för SM-guld, andra för europaplatser (Europa League) medan några ger allt för att undvika nedflyttning till Superettan eller att undvika den ovissa kvalplatsen. Motståndarna kommer inte att “ställa ut skorna”, så att säga. Så här ser det ut till och med sista omgången den 6:e november:

Göteborgs resterande spelprogram 2016 (omgång-för-omgång)

23 Örebro, hemma

24 Östersund, hemma

25 Kalmar, borta

26 Gefle, hemma (Gefle jagar kvalplatsen)

27 AIK, hemma (AIK jagar europaplats, eventuellt SM-guld)

28 Sundsvall, borta (Sundsvall vill undvika Superettan)

29 Elfsborg, hemma

30 Norrköping, borta (Norrköping kan behöva vinna för att ta hem SM-guldet)

För samtliga mästarlag sedan 2008 är det 42 poäng som har varit den lägsta poängskörden efter 22 av 30 omgångar. IFK Göteborg står just nu på 36 poäng, det vill säga 6 poäng sämre. Det ska inte finnas någon möjlighet kvar för Blåvitt. Det kommer krävas århundradets superupphämtning för tabellfyran IFK Göteborg samtidigt som laget har maximal tur med usla resultat för de tre lagen högre upp i tabellen. Vad är då sämsta poängskörden sista 8 omgångarna för ett mästarlag sedan 2008?

ANNONS

Poängläge efter omgång 22 och 30 för mästarlagen, samt ledartrion 2016

2008: 51 –> 64 (Kalmar FF)

2011: 51 –> 63 (Helsingborg)

2016: 50 –> ?? (Norrköping, tabelletta)

2010: 49 –> 67 (Malmö FF)

2014: 48 –> 62 (Malmö FF)

2016: 48 –> ?? (Malmö FF, tabelltvåa)

2015: 45 –> 66 (Norrköping)

2009: 44 –> 61 (AIK)

2012: 44 –> 59 (Elfsborg)

2016: 43 –> ?? (AIK, tabelltrea)

2013: 42 –> 63 (Malmö FF)

IFK Göteborg är just nu tabellfyra med 36 poäng.

Med facit i hand, det som fick IFK Göteborg att glida ifrån den skapliga guldchansen till endast en liten chans var omgångarna 16–17: kryssmatchen borta mot J-södra den sista juli samt förlusten borta den åttonde augusti mot Djurgården som precis hade bytt huvudtränare till Mark Dempsey. Samtidigt vann Norrköping och Malmö FF sina bägge matcher och drog ifrån Göteborg rejält. Att Göteborg därefter har gått knackigt därefter har sakta men säkert reducerat guldchansen från liten till obefintlig – med stöd från statistikböckerna.

ANNONS
Publicerad 2016-09-21 kl 02:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto