Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför är 16 raka segrar i La Liga imponerande - för Barca & Real

Det uppstod en liten debatt kring blogginlägget om att Real Madrid hade en chans att slå nytt La Liga-rekord i antal raka segrar, alltså ligasegrar och ingenting annat. Exempelvis “det inte är svårt för en klubb som real madrid i den ligan“. De riktiga giganterna är ju som alla vet Barcelona och Real Madrid, och dessa vinner otroligt många ligamatcher varje säsong samt förlorar sällan. Men det är – som så oftast – mycket lättare sagt än gjort att slå ett nytt rekord i antal segrar i rad.

Några av anledningarna till varför det är så svårt att vinna massor med matcher i rad i ligan är att dessa storklubbar som Barcelona och Real Madrid även spelar andra typer av tävlingsmatcher (främst Champions League och den inhemska cupen). Dessutom har dessa klubbar mängder med spelare som skickas iväg till sina respektive landslag. Så även om exempelvis Barcelona har haft världsspelare som Messi, Iniesta, Xavi, Pique med flera så behöver dessa alltid vara maximalt fräscha, därav kör tränarna ofta spelarrotation. Vi har även den välbekanta skaderisken.

ANNONS

Vi kan studera Barcelonas segersvit på 16 raka ligamatcher säsongen 2010/11:

INLEDNING >> Efter krysset 3:e oktober 2010 var det landslagsuppehåll. 16:e oktober 2010 slog man Valencia hemma med 2–1 (inget mål från Messi).

AVSLUTET >> 5:e februari 2011 slog man ett på den tiden inte lika bra Atletico Madrid hemma med 3–0 där Messi gjorde alla målen. Där tog segersviten slut.

SVITEN >> mellan den inledande och avslutande segermatchen i segersviten blev det som ni alla säkert redan räknat ut hela 14 segrar i ligan. Men förutom detta var det fyra stycken dubbelmöten i den inhemska cupen där man tog sig till final. Under hösten 2010 hann Barcelona även spela fyra stycken matcher i Champions Leagues gruppspel: FC Köpenhamn (hemma och borta), Panathinaikos borta samt Rubin Kazan hemma. Nu är vi uppe i 26 stycken viktiga tävlingsmatcher som ligger mellan de inledande och avslutande ligamatcherna i den sviten.

ANNONS

Summerar man ihop segersviten (16 ligamatcher) med spanska cupen (8 matcher) och Champions League (4 matcher) så landar man på 28 tävlingsmatcher. Exkluderar man supercuper och FIFA Club World Cup så är det maximala antalet tävlingsmatcher för Barcelona och Real Madrid under en säsong 60 stycken: 38 (ligamatcher) + 13 (Champions League exkl kval) + 9 (spanska cupen). Lägg på möjligheten till spanska supercupen (2 matcher), UEFA-Supercupen (1 match), FIFA Club World Cup (minst 1 match) och de landslagsuppdrag som spelarna har så är det självklart att spelarna inte har samma fräschhet hela tiden.

Vi har även den stora prestigen i El Clasico som bara MÅSTE vinnas. Efter Barcelonas 5–0-överkörning mot Real Madrid på hemmaplan den 29 november 2010 vann man med 3–0 borta mot Osasuna bara 5 dagar senare som i sin tur var endast 3 dagar innan Rubin Kazan på hemmaplan i Champions League. Det är verkligen imponerande, även om Kazan-matchen som avslutade gruppspelet inte var så viktig. Men förr eller senare så åker Barcelona eller Real Madrid på kryss/stryk i det där serielunket av olika anledningar: avstängda spelare, skadade spelare, ofokuserade spelare, underskattning av motstånd, fel taktik, otur, you name it…

ANNONS

Åter till Real Madrids segersvit: i början av april i år efter fyra raka ligasegrar bortaslog man Barcelona med 2–1. Därmed förlängdes segersviten till 5 matcher. Stannade sedan på 16 raka. I denna segersvit har man dessutom vunnit dubbelmöten i Champions Leagues slutspel i våras, vunnit finalen samt spelat UEFA-Supercupen (mot Sevilla) under sommaren och hunnit med första matchen i höstens gruppspel i Champions League. Lägg till att Cristiano Ronaldo skadade sig i EM-finalen och missade de två första ligamatcherna denna säsong.

Nästa El Clasico är den 4:e december. Om Barcelona vinner resterande ligamatcher inför den stormatchen kommer segersviten vara 8 matcher. 9 matcher vid seger. Därefter krävs ytterligare 8 raka ligasegrar för att sätta nytt La Liga-rekord. Lägg till att laget helst ska vinna sin grupp i Champions League samt vinna en mängd dubbelmöten i spanska cupen. Sounds easy?

ANNONS

Paris Saint-Germain i franska ligan senaste åren? Förra säsongen med den stora överlägsenheten hade laget två separata segersviter som bägge var 9 matcher långa. I franska ligan förra säsongen hade Paris Saint-Germain knappast någon motståndare av samma tyngd som sig själv, i stil med att Barcelona har sitt Real Madrid (och tvärtom) i spanska ligan. Men ändå var inte PSG ens i närheten av 16 raka ligasegrar. Rekordet i franska ligan sattes av Bordeaux år 2009 med 14 raka segrar.

…det är inte så lätt som det låter att slå nytt segersvitrekord i La Liga, eller vad anser ni läsare?

Publicerad 2016-09-25 kl 08:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto