Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagets alla publiksiffror på nya nationalarenan

Statistikbloggen

1000 gratisbiljetter delas ut till Sverige–Bulgarien, meddelar Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Hade biljettförsäljningen i god tid pekat mot ett fullsatt Friends Arena hade detta aldrig hänt. Sådana här livlinor var SvFF inte i närheten av att behöva under de första smekmånaderna för den nya arenan då även Zlatan Ibrahimovic var en publikmagnet. SvFF har dessutom mer eller mindre t-v-i-n-g-a-t-s sänka biljettpriserna rejält, inte bara inför Bulgarien utan det blev så även inför Holland senast.

Tiderna har förändrats. Inget snack om saken.

Tittar man på publiksiffrorna på Zlatan-tiden så blev det totalt 11 stycken tävlingsmatcher. Vid 7 av dessa blev det i praktiken fullsatt (snudd på 50 000), i alla fall enligt de officiella publiksiffrorna. För de resterande 4 tävlingsmatcher blev det “Råsundasiffror” (32–33 tusen) i 2 stycken, samt knappt 23 tusen respektive drygt 25 tusen i de två sämsta. Grafiskt ser det ut så här:

20161009-publiksiffrorna-friends

Hittills i år är rekordet knappt 38 tusen. Det hade spekulerats en hel del inför Wales-matchen att Zlatan skulle sluta i landslaget efter sista matchen i EM. Kanske lockade detta några fler till Friends för att troligen skulle bli sista chansen att se honom i landslaget på hemmaplan?

Annons

Träningsmatchen mot Wales lockade alltså fler till Friends Arena än vad “Party-Janne“:s första landskamp gjorde, trots att det var en tävlingsmatch och trots att det var mot Holland och trots att biljettpriserna hade sänkts rejält dagarna innan.

Vi lär inte komma i närheten av “nästan 50 tusen” på Friends Arena nu när Bulgarien kommer på besök. Därmed blir 2016 det första året utan ett fullsatt Friends Arena för landslaget. Hur blir det nästa år? Blir det fullsatt i någon av landskamperna?

Spelprogram VM-kval – 2017 års matcher

2017-03-27 Sverige–Vitryssland
2017-06-09 Sverige–Frankrike
2017-10-07 Sverige–Luxemburg

Utöver dessa så tillkommer det någon landskamp. Det kan dessutom bli aktuellt med ett playoff-dubbelmöte för VM om Sverige blir grupptvåa i kvalgruppen. Det på förhand största hoppet om att kunna fylla Friends under år 2017 får väl anses vara Frankrike.

Annons

Hittills är den totala publiksiffran för Sveriges landskamper 736 783. Det ger ett snitt på 36 839 åskådare/landskamp, eller drygt 41 tusen i snitt för tävlingsmatcher och drygt 30 tusen för träningslandskamper. Publikrekordet (49 967) är fortfarande premiärmatchen mot England (4–2, med 4 st Zlatan-mål) som var en träningsmatch. Sämsta publiksiffran är från träningsmatchen mot Norge i augusti 2013: 13 438.

Något nytt bottenrekord publikmässigt mot Bulgarien ikväll får vi hoppas att det inte blir…

För alla er som inte kommer att se matchen på plats (avspark 20:45) men vill kolla:

Alt A – på TV: sajten tvmatchen har superkoll på hur matchen sänds.
Alt B – närmaste/bästa sportbaren (Google-sökning)

Publicerad 2016-10-10 00:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto