Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DIF-Jsödra gav sämsta hemmapublikssiffran på 4 år

Statistikbloggen

Efter att Djurgården inkasserat sin 14:e allsvenska förlust (mot Hammarby) i år kombinerat med att laget har säkrat en plats i Allsvenskan 2017 samt att den kyliga hösten kommit är det kanske inte konstigt att det är svårt att fylla Stockholmsarenan.

Djurgården befinner sig onekligen i den absolut tråkigaste delen av “ingenmanslandet” i tabellen: har varken med bottenstriden eller europacupplatserna att göra. Dessa förutsättningar gör det extra svårt att väcka liv i de så berömda “medgångssupportrarna”.

Så blev det dags för årets näst sista hemmamatch i går kväll på den plastgräsprydda Stockholmsarenan när naturgräslaget Jönköpings Södra – med den dumpade ex-Djurgårdaren André Calisir – kom på besök. 6 724 beundransvärda “motgångssupportrar” såg till att laget i hjärtat slapp spela inför tomma läktare.

Matchen slutade 0–2, vilket innebär den 15:e förlusten samt insläppt mål nummer 43 respektive 44 för säsongen. Kanske borde Djurgården ha förlängt med Calisir i slutet av 2011 istället för att låta honom lämna som bosman för just detta Jönköpings Södra?

Annons

Ni som har läst rubriken har nog redan förstått att detta inlägg kommer inte att behandla förlustmatchen utan i stället ta upp det faktum att så få dök upp på läktarna. Denna match slog faktiskt nytt rekord i minst antal åskådare för Djurgårdens hemmamatcher på Stockholmsarenan.

Aldrig tidigare har publiksiffran underskridit 7000 för Djurgården på Stockholmsarenan, men nu har det hänt, och så här har klubbens publiksiffror utvecklats sedan sista hela säsongen på Stockholms Stadion, vilket var 2012:

20161025-dif-publik-2012-2016

(Längs y-axeln ser ni årtal kombinerat med de allsvenska omgångar som innebär hemmamatcher för Djurgården. Nästa allsvenska hemmamatch blir således 2016-29.)

Matchen mot Jönköpings Södra var alltså ett nytt bottenrekord på Stockholmsarenan (Tele2). Totalt har Djurgården spelat 52 allsvenska hemmamatcher på den arenan och haft publiksiffror mellan 6 724 som sämst och 27 798 som bäst med 14 380 i snitt. Totala publiksiffran är 747 763.

Annons

Vem blir den milj000.000nte besökaren? 

För att hitta senaste publiksiffran som var sämre än den mot Jönköpings Södra måste man bläddra fyra år bakåt i statistikböckerna. Svaret har vi i den hemmamatch som föregick “päronmatchen” (mot Mjällby tidigt 2013). Den sista oktober 2012 fick 5 637 åskådare bevittna en 1–1-kamp mot Syrianska (på Stadion) där Sebastian Rajalakso och Sharbel Touma gjorde varsitt mål.

Hur länge tror ni läsare att detta bottenrekord för Djurgården på Stockholmsarenan (ja, jag vet – den är namnsponsrad för att heta Tele2 Arena) kommer att stå sig?

Publicerad 2016-10-25 09:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto