Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför är vägen till VM så svår jämfört med EM

Statistikbloggen

Efter 3 av 10 omgångar i VM-kvalet ligger Sverige delad etta i kvalgruppen för VM i Ryssland 2018. Imorrn kväll är det seriefinal mellan Frankrike och Sverige på Stade de France i Paris. Om minnet är kort så är det värt att friska upp det med att det var exakt där som Sverige mötte Irland i EM i somras. Yes, exakt den matchen med noll skott på mål och målet gjordes av en mittbacken Ciaran Clark.

…hör och häpna: Ciaran Clark bytte klubb i somras från Aston Villa i Premier League till Newcastle i en mindre glamourös division. Där har han gjort två mål – i rätt mål!

Innan vi svävar iväg och börjar scouta Ryssland på hotellrum för att se Sverige på plats i VM 2018 så står vi kvar med fötterna på jorden ett tag till. Vi vande oss vid att Lars-Tommy tog oss till mästerskap hela tiden. Vi blev minst sagt en aning bortskämda. Sedan kom missarna: VM 2010 och VM 2014. Men EM 2012 och 2016 lyckades vi ta oss till.

Vi vet ju hur det blev när EM utökades från 16 till 24 lag. Det gjorde det lättare (läs: mindre svårt) att nå dit. Ibland påstods det att det är så lätt att det “nästan är omöjligt att missa EM”. Men varför har det inte blivit lättare att nå VM trots att allt fler länder får vara med? En delförklaring är vad detta blogginlägget handlar om.

Annons

Först kollar vi på hur det sett ut för EM-slutspelen…

20161110-em-platser

1960–1976 rivstartartades EM med semifinaler direkt. 1980 introducerades gruppspel i EM och därmed blev det mer likt VM i sitt upplägg och värdnationen garanterades en plats i slutspelet. Det medförde att antalet kvaplatser ökade från 4 till 7. Sveriges första deltagande i EM var hemma-EM 1992. Sedan expanderade turneringen till 16 lag. Men tre gånger har man kört med delat värdskap, vilket sänkte antalet kvalplatser från 15 till 14. Bäst för Sverige är alltså om ett enda land arrangerar EM istället för att två länder delar på ansvaret. Nu till EM 2020 saknas ett värdland vilket kommer att innebära en ännu mer öppen dörr.

Det ökade antalet kvalplatser har definitivt gynnat Sverige.

Nu över till VM…

20161110-vm-platser

Sedan VM gick från 24 till 32 länder har det arrangerats 5 stycken rekordstora VM. Trots denna expansion har Sverige haft svårt att kvala in – endast till 2002 och 2006. Antalet UEFA-platser har inte hängt med alls senaste åren. När VM gick från 16 till 24 länder 1982 såg vi en rejäl ökning för UEFA:s länder. Efter 80-talet har Europakartan minst sagt förändrats. Vi har inte längre länder som Sovjet, Jugoslavien och Tjeckoslovakien.

Annons

Till VM 2018 finns det 14 stycken UEFA-platser men Ryssland är garanterade en plats i egenskap av värdnation. Kvar är 13 platser. Vi minns hur tufft det var att försöka nå VM 2010 och VM 2014 då det också bara fanns 13 kvalplatser.

Lyckas “Party-Janne” ta Sverige till VM 2018 så är det en riktigt fin prestation!

***

Kvalmatchen mot Frankrike på imorrn fredag kväll – spana in sajten tvmatchen för att se vilken tid och TV-kanal som gäller.

***

Det är först till VM 2026 som det möjligen kan bli fler deltagande länder. Framtiden får utvisa hur det blir.

Publicerad 2016-11-10 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto