Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollsgalan 1995–2016: så har tittarsiffrorna utvecklats

Statistikbloggen

Känns det som att alla svenskar bänkar sig i TV-sofforna för att kolla på Fotbollsgalan och sätter mobilerna på “stör ej”-läge? Eller känner du dig som “ensam i bygden” att kolla? Eller känns det kanske som den gamla klassikern att “sanningen ligger säkert nånstans mitt emellan”? Let’s find out!

Nyligen har tittarsiffran för Fotbollsgalan från i måndags kväll ploppat fram från mätinstitutet MMS. Det visar sig att för årets upplaga av galan följdes av 847 tusen svenskar. Det är en nedgång med 15 procent från förra årets 999 tusen tittare.

Tittarsiffrorna för enbart de två senaste fotbollsgalorna säger såklart inte så mycket om hur bra/dåligt det är. Mer intressant blir det när man studerar siffrorna sedan 1995, vilket Statistikbloggen såklart har gjort:

20161123-tittare-fotbollsgalan

Det blev alltså ett bottenrekord för Fotbollsgalan med TV4 som sändande TV-kanal. Sedan 1995 är det den tredje sämsta tittarsiffran. Rekordnoteringen för Fotbollsgalan är från november 2004. 2004 var onekligen ett kanonår för TV-fotbollen i Sverige med rekordnoteringar för både mästerskap (nära 3,8 miljoner tittare) och Fotbollsgalan (1,42 miljoner tittare).

Annons

Fotbollsgalan har galan tappat drygt 40 procent av tittarna från rekordåret 2004; 1,42 till 0,85 miljoner tittare. Även för landskamperna pekar både tittarsiffrorna och publiksiffrorna på Friends Arena neråt på senare tid. Till och med “the man himself” (Zlatan) har full koll på detta, vilket man märkte tydligt på Fotbollsgalan.

…men Fotbollsgalan… det är ju bara en i mängden av galor. Hur står sig den mot Idrottsgalan?

20161123-tittare-idrottsgalan

Två gånger senaste 3 åren har tittarsiffrorna varit nere i drygt 1,7 miljoner tittare vilket är cirka 0,3 miljoner över Fotbollsgalans rekord från 2004. Den långsiktiga trenden är tydlig och den pekar neråt, precis som för Fotbollsgalan sedan rekordåret 2004.

Att Idrottsgalan har ett rejält övertag mot Fotbollsgalan känns fullt logiskt. Idrottsgalan täcker in alla sporter och därmed även alla folkkära idrottare. Det är fotboll, ishockey, skidor (både utförs och slättförs), ridsport, simning, med mera – med mera.

Annons

***

Vad känner ni läsare: varför sviker TV-publiken dessa galor? Och ni som följer galorna slaviskt: tycker ni att galorna har blivit bättre eller sämre med åren?

…och en fråga till: gillar ni granskningar av tittarsiffror som denna lite då-och-då?

Publicerad 2016-11-23 10:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto