Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

16-lagsallsvenskan: så har varje lag presterat 2008–2016

Statistikbloggen

I senaste blogginlägget visade jag hur överlägset AIK varit bland Stockholmslagen, eller rättare sagt: i 08-land. Ni som läste det minns förhoppningsvis att jag placerade in dessa anrika storklubbar i den påpående 16-lagsallsvenskans maratontabell. Nu får ni se exakt vilka lag som ligger på de övriga platserna för den här gången blir det en summering för samtliga lag som spelat i detta seriesystem sedan starten 2008:

20161128-2008-2016-alla-lag

Totalt är det 9 säsonger vilket är samma sak som 270 omgångar eller 810 poäng per lag i potten. Diagrammet ovan sträcker sig dock bara till 600 poäng. Här ser vi väldigt bra hur lagens styrkeförhållanden är mellan varandra. Notera även stapeln för “mästarlagen” som visar totalsumman för alla mästarlag. Den ger en väldigt bra indikation på vilken poängsumma som extremt bra lag kan klara av i Allsvenskan över längre tid: 571 poäng eller drygt 63 poäng per säsong. Där har ni en god anledning till att diagrammet sträcker sig från 0 till 600 poäng.

Det alternativa diagrammet där (den horisontella) X-axeln sträcker sig till maxpoäng/lag (810p) blir så här:

Annons

20161128-2008-2016-alla-lagv2

Som vi ser i “det alternativa diagrammet” så ger det en bättre bild av varje lags isolerade prestation, eftersom varje lags poängstapel visar hur långt ifrån eller hur nära poängpotten man hamnat. Hälften eller 50% av det maximala är 405 poäng. Endast 5 lag har lyckats spela ihop minst 50 procent. Kalmar ligger precis bakom med sina 49,5 procent (401 av 810 poäng).

Å andra sidan visar “mästarlag-stapeln” vad extremt bra lag borde kunna få ut maximalt i Allsvenskan, så frågan är vilket diagram som ni läsare gillar bäst. Vad tycker ni?

Parentesen efter varje lags namn visar hur många allsvenska säsonger man missat. Några av de lag som varit med i samtliga säsonger har presterat sämre än lag som även hunnit spela i Superettan. Trots att Djurgården spelat en säsong mer i Allsvenskan än vad Häcken har gjort så är det Häcken som tagit flest allsvenska poäng.

Annons

08-klubbarna har staplar som är röda och det syns så tydligt att Allsvenskan inte är någon “huvudstadsturnering”. Norrland har alltid haft ett lag i 16-lagsallsvenskan, och även om veteranen Gefle åkt ur så finns GIF Sundsvall och Östersund kvar. Vad tycker ni läsare om den geografiska spridningen av lagen? Positivt att Norrland har flera lag?

***

Eftersom Helsingborg och Gefle åkte ur Allsvenskan och får spela i den mindre glamourösa Superettan nästa säsong så innebär det att vi till bara har kvar 6 st lag som varit med varje säsong sedan starten 2008 av 16-lagsallsvenskan: Malmö FF, AIK, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar FF och Djurgården.

Totalt är det 26 olika lag som spelat i 16-lagsallsvenskan åren 2008–2016. Till nästa säsong välkomnar vi lag nummer 27 och 28: Sirius och AFC.

***

Annons

Till sist: Vi får verkligen inte glömma bort att säga grattis till 16-lagsallsvenskan som fyller 10 år nästa år!

Publicerad 2016-11-28 21:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto