Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför är Portugals liga rankad femma & därför är Frankrike sämre

Statistikbloggen

Med anledning av en kommentar till förra blogginlägget så kommer här en nyttig genomkörare kring detta med ligornas rankingar/värderingar. Ni som redan kan allt och lite till om detta behöver nog inte läsa så mycket mer av detta blogginlägg men ni andra bör definitivt fortsätta att läsa vidare.

Var beredd på att detta inlägget är aningen långt. Detta är knappast kortfattat som en “Wikegård-oneliner” på Twitter eller i TV-sändning, så att säga.

Vanligtvis brukar man klassa de fem största ligorna som Spanien, England, Italien, Tyskland och Frankrike. Alla har väl sina egna argument för varför det är just dessa fem ligor. Men den officiella UEFA-rankingen för ligorna bygger på hur det har gått för respektive ligors klubblag ute i de europeiska cuperna över de senaste 5 färdigspelade säsongerna eller de senaste 4 säsongerna plus den pågående.

Så här har “de fem största ligorna” rankats av UEFA senaste åren:

Annons

20161213-ligarankingar-toppligor

Där Frankrike inte har varit de senaste säsongerna har Portugal varit. Portugal har inte alltid varit rankad femma utan det är endast under de senaste åren.

De europeiska cuperna bygger på två faser: kval och huvudturnering. Oavsett i vilken fas ett lag spelar så är varje match värd en liten poängsumma. Mindre i kvalet (1,0) och mer i huvudturneringen (2,0). Seger ger alla poäng medan oavgjort gör att bägge lag delar 50/50 på poängsumman. Kvalificering till gruppspelet i Champions League ger dessutom bonuspoäng – oavsett om laget når dit via kvalspel eller via direktkvalificering tack vare en topplacering i en av de bättre ligorna. De tre bästa klubbarna i La Liga slipper kvalspelet och går alltså direkt in i gruppspelet och får dessa bonuspoäng. Finns även fler typer av bonuspoäng.

Poängsummorna som samtliga klubbar från samma liga skrapat ihop plussas ihop för att räkna ut totalsumman. Därefter divideras denna totalsumma med antal klubbar. För Spaniens del så dividerar man med siffran 7 denna säsong eftersom det är just så många klubbar som är med och tävlar: Barca, “Madrid 1”, “Madrid 2”, Sevilla, Bilbao, Celta Vigo och Villarreal. 94,0 poäng har klubbarna hittills denna säsong skrapat ihop tillsammans vilket ger ett snitt på 13,428 poäng/klubb. Förra säsongen med en helspansk CL-final nådde de sju spanska klubbarna nästan 24,0 poäng i snitt som ett slags referensvärde för vad som är ett riktigt starkt facit.

Annons

När europacupsäsongen är över står det klart vilket poängsnitt varje liga har lyckats uppnå. Detta poängsnitt läggs ihop med de fyra föregående säsongernas poängsnitt för ligan.

Om vi nu överför denna räknestuga på franska och portugisiska ligan så innebär det att Portugal hamnar snäppet före Frankrike åren 2012–2016. Varje årtal nedan innebär ställningen efter att europacupfinalerna har avgjorts i maj-juni samt poängsummorna avrundade till en decimal för enkelhetens skull:

2011: Frankrike 53,7 – Portugal 51,6
2012: Portugal 55,3 – Frankrike 54,2
2013: Portugal 59,2 – Frankrike 59,0
2014: Portugal 62,3 – Frankrike 56,5
2015: Portugal 61,4 – Frankrike 52,4
2016: Portugal 53,1 – Frankrike 52,7

I stora drag är det Porto & Benfica som håller Portugals ligaranking uppe, medan Frankrike har haft ont om större framgångar i europacuperna. Lyon har på senare år inte varit samma Super-Lyon som på den tiden då Kim Källström anslöt och i flera år före det. Dessutom floppade Monaco och åkte ner i “Frankrikes Superettan” och var därmed borta från Champions League. PSG? Behöver man nämna “kvartsfinalspöket”?

Annons

Så svaret på frågan om varför Portugals liga har varit bättre rankad senaste åren beror på klubbarnas prestationer och det matematiska upplägg som tillämpas.

Så här har Porto & Benfica presterat i Europa senaste säsongerna, kryddat med axplock från övriga portugisiska prestationer:

2003/04 – PORTO: vann CL-finalen, BENFICA: åttondelsfinal i UEFA-cupen
2004/05 – PORTO: CL-åttondel, BENFICA: sextondelsfinal i UEFA-cupen, SPORTING LISSABON: finalist i UEFA-cupen
2005/06 – PORTO: gruppspel i CL, BENFICA: kvartsfinal i CL, SPORTING LISSABON: utslagna av “Party-Janne” i kvalet till UEFA-cupens gruppspel
2006/07 – PORTO: CL-åttondel, BENFICA: kvartsfinal i UEFA-cupen
2007/08 – PORTO: CL-åttondel, BENFICA: åttondel i UEFA-cupen, SPORTING LISSABON: kvartsfinal i UEFA-cupen
2008/09 – PORTO: CL-kvart, BENFICA: UEFA-cupgruppspel, SPORTING LISSABON: CL-åttondel

Annons
2009/10 – PORTO: CL-åttondel, BENFICA: EL-kvartsfinal, SPORTING LISSABON: EL-åttondel
2010/11 – PORTO: vann EL-finalen, BENFICA: EL-semi, SPORTING LISSABON: EL-sextondel, SPORTING BRAGA: EL-finalist
2011/12 – PORTO: EL-sextondel, BENFICA: CL-kvart, SPORTING LISSABON: EL-semi
2012/13 – PORTO: CL-åttondel, BENFICA: EL-finalist, SPORTING LISSABON: EL-gruppspel
2013/14 – PORTO: EL-kvartsfinal, BENFICA: EL-finalist
2014/15 – PORTO: CL-kvartsfinal, BENFICA: CL-gruppspel, SPORTING LISSABON: EL-sextondel
2015/16 – PORTO: EL-sextondel, BENFICA: CL-kvartsfinal, SPORTING LISSABON: EL-sextondel, SPORTING BRAGA: EL-kvartsfinal

Noterbart för säsongen 2010/11 är att Portugal hade tre lag i semifinalerna i Europa League: Porto, Sporting Braga och Benfica. Finalen blev helportugisisk: Porto–Braga (1–0). Påminner om den säsongen då Premier League hade hela tre stycken lag i semifinalerna i Champions League.

Annons

Portugal har haft ett flertal finalplatser i de europeiska cuperna de senaste åren. Frankrike har däremot inte riktigt samma fina facit med finalplatser i Europa de senaste åren. Vi har Monaco i CL-finalen 2003/04 där José Mourinhos Porto var motståndaren.

Nu tänkte jag inte göra en liknande genomkörare över hur de franska klubbarna har presterat i Europa de senaste säsongerna, men ni som läst allting så här långt i detta blogginlägg förstår nog varför Portugal har legat såpass bra till på ligarankingen de senaste säsongerna.

Säsongen 2016/17 för bägge ligor?

Portugal – endast Porto och Benfica är kvar i Europa och bägge i Champions League. Övriga fyra lag är utslagna och får lägga allt fokus på att nå en ny europacupplats via ligan eller inhemska cupspelet.

Frankrike – 4 av 6 lag är kvar och PSG är ett av dessa. PSG och Monaco är kvar i CL, medan Lyon och ASSE kommer spela slutspel i Europa League.

Annons

Bägge ligor måste dividera totalsumman för klubbarnas inspelade poäng med siffran 6. Franska ligan har dessutom hittills presterat mycket bättre än den portugisiska.

Kristallkulan?

Ska undertecknad behöva ta fram den där berömda kaffesumpen? Baserat på pågående prestationer från de franska respektive portugisiska klubbarna så talar i princip allt för att Frankrike kommer att gå om på ligarankingen och norpa den där viktiga femteplatsen som innebär att ligamålen kommer att bli värda 2,0 poäng styck. Sett till de fyra senaste säsongerna plus den pågående så har Frankrike redan gått om.

Dock något oklart om franska ligans ligamål kommer att värderas till 2,0 poäng styck redan nu till nästa säsong (2017/18) eller om det dröjer till 2018/19, ifall Frankrike kliver upp på femteplatsen när den pågående säsongen är färdigspelad.

Annons

Stora frågan är hur tyska ligan skall hanteras när det gäller Guldskon om man vill att det skall bli helt rättvist. Räknesystemet tar ingen hänsyn till hur många omgångar som ligaspelet innefattar på en säsong. En anfallare kan spela maximalt 34 ligamatcher i Bundesliga (samt i portugisiska ligan) medan en anfallare i La Liga, Premier League, Serie A och “Liig Ööh” kan spela maximalt 38 stycken.

***

Vad tror ni läsare? Kommer vi att få se Frankrikes liga bättre rankad än Portugals liga under överskådlig framtid, turas ligorna om att ha femteplatsen eller är det Portugal som kommer att fortsätta att äga femteplatsen men med tillfälliga utlåningar av den till Frankrike?

Publicerad 2017-01-19 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto