Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Zlatans PSG-målrekord i stor fara: Cavani öser in mål i ligan

Zlatan Ibrahimovics avslutande supersäsong i PSG (2015–16) resulterade i 50 mål på 51 tävlingsmatcher. Dessa mål fördelade sig på 38 ligamål (nytt PSG-rekord), 5 CL-mål och 7 mål i franska cupen. Zlatan gjorde inget mål i franska supercupen (mot Lyon) som var säsongens första tävlingsmatch och ej heller något mål i den franska ligacupen.

Är det ens möjligt för någon att slå detta PSG-målrekord i ligan? Ja, det ser verkligen ut så. Den före detta anfallskollegan Edinson Cavani är nu uppe i 22 mål på 23 omgångar i ligan. Senast jag rapporterade om Cavanis möjlighet att slå Zlatans rekord var hans facit 20 mål på 21 omgångar. De två målen på senaste två ligamatcherna har varit ett straffmål mot Monaco och ett spelmål mot “senapslaget” Dijon.

Cavanis övertag mot Zlatan efter 23 omgångar är 3 mål (22 vs 19). Så här har Cavanis antal ligamål utvecklat sig omgång för omgång denna säsong jämfört med Zlatans målutveckling under “supersäsongen”:

20170205-cavani-vs-zlatan-15-16-23omg

Vi ser här ovan att Cavani har aldrig legat sämre till än Zlatan. Kan Cavani hålla detta försprång målmässigt säsongen ut? Eller kroknar Cavani?

20170205-cavani-vs-zlatan-15-16

Här ovan ser vi exakt vad som krävs för Cavani för att slå Zlatans PSG-rekord. Det krävs 16 mål på återstående 15 ligamatcherna för att tangera de magiska 38 målen som Zlatan gjorde. Minst 17 mål på 15 sista omgångarna krävs för att bli ensam rekordinnehavare.

Edinson Cavanis totala facit denna säsong är:

Ligan: 21 matcher / 22 mål (efter 23 omgångar)
CL: 6 matcher / 6 mål
Ligacup: 2 matcher / 2 mål
Cupen: 0 matcher
Supercup: 0 matcher

TOTALT: 29 matcher / 30 mål

Här ser vi att Cavani är 20 mål ifrån Zlatans fina 50 förra säsongen. Då återstår 15 ligamatcher, minst 2 CL-slutspelsmatcher, samt fåtalet inhemska cupmatcher. Minst cirka 18–19 tävlingsmatcher har Cavani på sig att göra 20–21 ytterligare mål för att antingen tangera eller slå Zlatans “fina 50”.

***

Cavani är även den i särklass flitigaste målskytten i de största ligorna i Europa. Cavani leder med sina 22 mål före Lyon-liraren Lacazette på 18 som i sin tur är snäppet före “Per-Erik” i Dortmund som står på 17 mål. 4 måls försprång till närmast jagande.

När det gäller den berömda Guldskon måste man däremot vikta målen i franska ligan till 1,5 poäng styck. De fem bästa ligorna (UEFA:s ligaranking) belönas med 2,0 poäng per mål för samtliga målskyttar. Detta gör att Cavani trots 5 mål fler än “Per-Erik” i Dortmund inte leder. “Per-Erik” leder med sina 34 poäng (17 x 2,0) före Cavani på 33 poäng (22 x 1,5).

***

Normalt sett skickar varje större/bättre liga ut 5–7 klubbar i Champions League och Europa League kombinerat. Ligarankingen handlar om genomsnittsprestationen för samtliga klubbar från en specifik liga. Det är här som Portugal har presterat bättre än Frankrike senaste åren, som jag redogjorde för i denna blogg för inte så länge sedan. Nu ser det ut som att Frankrike är på god väg att knuffa ner Portugal från femteplatsen. Detta kommer innebära att målen i den franska ligan på sikt blir värda 2,0 poäng styck. Är Cavani kvar i PSG då eller har han flyttat till en annan klubb?

UEFA:s ligaranking ligger till grund för hur många lag som varje liga får skicka ut i de två europeiska cuperna, samt hur många poäng varje ligamål är värda. Efter de fem bästa ligorna har vi drygt 15 stycken ligor där ligamålen är värda 1,5 poäng styck. Resterande ligor får finna sig i att 1 mål är 1,0 poäng.

Allsvenskan ligger precis där vid skarven mellan 1,5 och 1,0 poäng/mål. För säsongen 2016 var varje allsvenskt mål värt 1,5 poäng styck. Tycker inte ni läsare att det är väldigt konstigt att ett mål i Allsvenskan är värt lika många poäng som ett mål i franska ligan? Om Ola Toivonen i Toulouse gör ett mål mot Monaco eller Lyon så värderas det lika högt som om Johan Oremo i Gefle 2016 hade gjort ett mål mot Falkenberg.

***

Annars då, är det något ni läsare är intresserade av kring Svenska Cupen & Allsvenskan för denna blogg?

Publicerad 2017-02-05 kl 09:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons