Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kartläggning: Zlatan & Henke spöar alla andra 30-plussare

Ni läsare kanske har snappat upp både här och där på sistone att Zlatan presterar väldigt bra rent målmässigt för att vara över 30 år gammal eller för att vara över 35 år gammal. Så exakt hur bra står han sig i förhållande till övriga “30-plussare” – såväl aktiva som ej aktiva? Rubriken skvallrar ju väldigt starkt om slutsatsen. För att ta reda på det behövs en lång lista över anfallare alternativt “målsprutor” som haft långa spelarkarriärer, vilket såklart har ordnats.

Innan sammanställningen presenteras behöver några berömda brasklappar öppnas. Dessa är följande:

1 >> Listan över undersökta anfallare är inte komplett. Däremot finns de flesta anfallsstjärnorna som presterat målmässigt bra efter 30-strecket.

ANNONS
2 >> Vissa icke renodlade anfallare finns med, som Maradona och Cruyff.
3 >> Fyller spelaren 30 år under sommaruppehållet blir det rättvist då samtliga mål efter födelsedagen kommer med. Fyller spelaren 30 år på hösten som Zlatan gör så gynnas (?) spelaren av att få addera några mål från tiden “29 år – snart 30”. Fyller spelaren 30 år på våren som Cristiano Ronaldo gör så missgynnas (?) spelaren av att målen resten av vårsäsongen stryks – vilket känns vettigare än att gynna (?) dessa spelare i större grad än de som fyller på hösten. Denna tredje brasklapp har gjorts för att bli så minimalt jämförelsestörande som möjligt, vilket beror dels på svårigheten att granska säsongerna med 30-årsdagarna för samtliga spelare men även att det blir extremt tidskrävande att granska de säsonger för spelare där det är möjligt.
ANNONS
4 >> Detta är ganska självklart, och det är att allt eller merparten av spelarnas facit skall ha varit europas bättre ligor och lag.
5 >> Fokus har legat på att jämföra spelare från så modern tid som möjligt.

SAMMANSTÄLLNINGEN

Henrik “Henke” Larsson är med dubbelt som ni ser. Om hans mål från HIF-åren 2006–2009 räknas in – dvs allsvenskan, svenska cupen och europaspelet – så har han gjort 196 stycken och är endast slagen av sin forne anfallskollega i landslaget: Zlatan Ibrahimovic som just nu står på hela 215 mål från och med säsongen 2011–12 då han spelade i Milan.

Trea på listan är Udinese-legendaren Di Natale a.k.a. “(Jävla) Europatips-sabotören” med 188 mål, varav 165 i ligan:

(Smeknamnet myntades i december 2011. Troligen gick en matchtippning käpprätt åt #’!+›÷Ω för “Leffe”.)

ANNONS

Ni läsare kanske saknar namn på sammanställningen? Ja, exempelvis Michel Platini och Marco van Basten. Finns många sådana spelare som kroknar fullständigt efter 30 år fyllda. Dessa är inte med i grafiken eftersom de helt enkelt har presterat för dåligt som “30-plussare”.

Vilka kan hota Zlatan för ackumulerad målskörd efter 30-årsdagen? Cristiano Ronaldo är en riktigt stark kandidat. Finns även fler bubblare som är kring 28–29–30 bast just nu. Men om det är något vi lärt oss av diagrammet så är det att det i stor grad är spelare som aldrig vunnit Champions League som har gjort flest mål efter 30-strecket. Henke Larsson är med i toppen, ja, men han gjorde nästan 140 av sina 142 mål (exkl HIF-tiden 2006–2009) innan CL-finalen i slutet av våren 2006.

Kommer verkligen CR7, Messi och andra anfallare som vunnit Champions League flera gånger att prestera superbra som 30-plussare? Det återstår naturligtvis att se.

ANNONS

När den här säsongen är slut kan man börja jämföra vilken 35-åring som gjort flest mål under en enda säsong som 35-åring, men Zlatan ligger redan nu bättre till än nästan alla 35-åringar med sina 24 mål de trots att det är över 3 månader kvar av säsongen. Spelare för Zlatan att slå: Di Natale 26 mål (2012-13 i Udinese), Pelé 26 mål (1976 i New York Cosmos) samt Robbie Keane 25 mål (2015 i LA Galaxy).

***

Ett stort tack till några av er läsare som tipsade om några bra anfallare tidigare, vilket har gjort denna sammanställning något snäpp bättre. Är det någon vass spelare som trots allt fortfarande saknas?

***

Här nedan fyller jag på löpande med de spelare som ni nämner, så kan dessa jämföras med diagrammet:

Alexsandro de Souza (född 14 sep 1977): 139 mål (varav 94 i ligan), det mesta i Fenerbahce.

ANNONS

 

fotnot: Marco van Basten spelade sin sista klubblagsmatch som 28-åring, men lade skorna definitivt på hyllan i början av den säsongen som skulle inkludera hans 31-årsdag under hösten efter en lång tids ansträngning att komma tillbaks efter skada.

Publicerad 2017-02-24 kl 17:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto