POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gustav Engvalls Bristol-facit

Bristol City ligger pyrt till i “Englands Superettan”. Serien har 24 lag och Bristol City ligger på plats 22 (efter 37 omgångar) vilket innebär en risk att åka ner en division. Men det är kanske inte det som Bristol City är mest känt för i Sverige just nu. Det handlar om lagets svenske ungtupp i form av Gustav Engvall vars stora dröm i livet just nu är att få en plats i Sveriges trupp till U21-EM i sommar.

Gustav Engvall packade sin väska 31:a augusti förra året för att lämna IFK Göteborg. Vid den tidpunkten hade laget avverkat 20 omgångar av Allsvenskan 2016 och Gustav Engvalls facit blev 16 framträdanden varav 12 starter den säsongen. Engvall startade alltså i 60 procent av Blåvitts ligamatcher. 3 mål och 1 målpass hann det bli. Det ger 0,19 mål/match för de 16 matcherna. Inget skrämmande facit direkt så att motståndarna pinkar i byxorna…

Så hur gick det efter flytten till Bristol City? Facit:

Ligaspelet: 0 starter & 2 inhopp – noll mål
FA-cupen: 1 start & 1 inhopp – noll mål
Ligacupen: 2 starter & 0 inhopp – noll mål

Totalt: 6 matcher (3 starter & 3 inhopp) – noll mål

Bristol City har hittills lirat 32 matcher i ligaspelet efter Engvalls övergång och fyra cupmatcher. Det ger 36 tävlingsmatcher. Med facit i hand är det så uppenbart att Bristols agenda var att ha Engvall i första hand som en “cupspelare” och inte som en ligaspelare.

Matcherna (som nästan kan räknas på en enda hand)…

2016-09-21 (ligacupen) Fulham–Bristol 1–2 (utbytt i 62:a)
2016-10-25 (ligacupen) Bristol–Hull 1–2 (utbytt i 76:e), utslaget
2016-11-26 (ligaspelet) Reading–Bristol 2–1 (inbytt i 76:e), omgång 18
2016-12-13 (ligaspelet) Bristol–Brentford 0–1 (inbytt i 64:e), omgång 21
2017-01-17 (FA-cupen) Fleetwood–Bristol 0–1 (utbytt i 68:e), 1 assist!
2017-01-28 (FA-cupen) Burnley–Bristol 2–0 (inbytt i 61:a), utslaget

Ser ni? Snittet är en tävlingsmatch per månad till och med januari, och därefter ingen tävlingsmatch från och med februari. Snacka om frysbox. Herr Ober, Eis bitte!

Efter januari hade nästan alla europeiska ligorna stängt sina vinterfönster och därmed är det bara fåtalet fönster kvar som är öppna som exempelvis det svenska (till sista mars).

Läget just nu, summerat:
A >> Bristol City ligger uselt till i ligan
B >> Bristol City har en del skador på anfallare
C >> Gustav Engvall vill spela U21-EM i sommar, men utan speltid i klubblag blir det säkert inget
D >> Bristol City vill låna ut Engvall för att ge honom chans på U21-EM men eftersom laget inte längre kan värva (undantaget dispensvärvningar) så tvingas laget till “man tager vad man haver” vilket leder till att klubben bryr sig mer om att rädda “Superettan”-kontraktet än att ge spelaren bästa chans att få spela U21-EM.
E >> Djurgården som varit så nära att låna/hyra Engvall har troligen slösat bort dyrbara veckor på att ordna ett skriftligt avtal med Bristol, med tanke på att Engvall återkallats. Nu står hoppet till att sportchefen Super-Bosse har en plan B i form av ett äss i rockärmen.

Ingen av dessa tre parter lär vara särskilt nöjda över situationen. IFK Göteborg ska enligt medieuppgifter ha fått cirka 25 miljoner kronor av Bristol City för övergången. Troligen är det IFK Göteborg som känner sig mest glada just nu i “Engvall-gate”.

***

Det man kan fråga sig är hur vettigt det är för Djurgården att försöka ha Engvall i 2017 års trupp – om ambitionerna är att sikta högt i tabellen. Först var det 0,19 mål/match för de 16 matcherna under de 20 omgångarna med Blåvitt inför flytten till Bristol. Därefter 0 mål på 3 starter & 3 inhopp i 36 möjliga tävlingsmatcher för Bristol.

***

Vad känner ni läsare? Gjorde Djurgården rätt som försökte ordna ett lån av Engvall? Eller borde Djurgården ha skippat det spåret och istället att från början ha lagt allt krut på exempelvis Erton Fejzullahu?

Publicerad 2017-03-17 kl 12:02
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå