POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Så funkar UEFA:s ranking för klubblag

Mellan alla utläggningar kring statistik hit och statistik dit så kanske det kan vara klokt att redogöra för det som ligger till grund för exempelvis UEFA:s ranking för klubblag som i sin tur ligger till grund för UEFA:s ranking av de olika ligorna. Så varför inte bena ut det där här och nu?

Rankingen bygger på varje europacupdeltagande lags prestation över de fem senaste säsongerna. Varje säsong räknas det ut mycket poäng de sportsliga resultaten har resulterat i.

Man skulle kunna tro att det bara är att räkna ihop poängen precis som i gruppspelen som fungerar precis som vanligt i ligorna där vinst ger 3 poäng och kryss ger 1 poäng, samt att det fortsätter på detta vis i slutspelet. Men riktigt så enkelt är det inte.

I höstens gruppspel var det Barcelona och A Madrid som var poängbäst med sina 15 poäng var (5 segrar, 1 förlust). Men trots detta är det Juventus som är poängbäst för den pågående säsongen “på rankinglistan”.

Så här många poäng har de bästa lagen denna säsong i europacuperna spelat hem:

1 >> Juventus 26,5500
2 >> A & R Madrid 26,4000 var
4 >> Barcelona 25,4000
5 >> B München & Dortmund 24,8570 var
7 >> Leicester City 23,6714

Dessa poäng är en så kallad koefficient som är summan av ett poängspel som vissa kanske blir yr i huvudet av, men poäng tilldelas varje klubb inom dessa områden:

a >> varje matchresultat
b >> bonuspoäng
c >> ligans koefficient

Varje matchresultat

Beroende på om det är kvalmatcher eller matcher i turneringen ligger det olika antal poäng i potten. För kvalmatcherna finns det 1 poäng i potten vilket gör att ett kryss ger 0,5 poäng till bägge lagen. Ett dubbelmöte i kvalet har naturligtvis 2 poäng i potten. Väl inne i huvudturneringen ligger det 2 poäng i potten för varje unik match. Det gör att 6 segrar i gruppspelet innebär 12 poäng, till skillnad från den sportsliga tabellen som visar 18 poäng vid maximal utdelning. Även i slutspelsträdet ligger det 2 poäng i potten för varje match vilket gör att dubbelmötena har 4 poäng som skall fördelas.

Bonuspoäng

Champions League: 4 poäng att nå gruppspelet (oavsett hur detta nås), 5 poäng att nå slutspelet (åttondelsfinal) och därefter 1 poäng för att nå kvartsfinal, 1 poäng för semifinal och 1 poäng för final.

Europa League: Inga bonuspoäng alls för att nå gruppspelet eller ens att gå vidare till slutspelet. Det är först när ett lag når kvartsfinalen (som bland annat Man United och Celta Vigo gjorde i torsdags kväll) som det delas ut 1 bonuspoäng. Därefter 1 poäng extra för att nå semi och 1 extra till finalen.

Ligans koefficient

Denna komponent är en aning komplicerad historia. Men den utgår ifrån genomsnittet av poängsumman för alla lag från samma liga. Alla lag från samma liga tilldelas denna poängsumma. Denna ligakoefficient är det som ligger till grund för hur många många/få lag som varje liga får skicka iväg till de olika faserna i europacuperna framöver och sist men inte minst används detta även för Guldskon-tävlingen. I ligorna rankade 1–5 innebär det 2,0 poäng/mål, ligorna 6–21 innebär det 1,5 poäng/mål och övriga ligor har 1,0 poäng/mål.

Lägger man ihop alla dessa komponenter för Juventus som är poängbäst under den pågående säsongen så blir det 0 poäng från kvalet, 14 poäng från huvudturneringen och 10 bonuspoäng (4 + 5 + 1) samt 2,55 poäng som är vad alla lag från Serie A får addera.

***

I slutändan gäller det trots allt att vara poängbäst när de fem senaste säsongernas resultat summeras, och där är Juventus “bara” femma medan Real Madrid leder. Det är trots allt detta som är den ranking som används när lagen seedas inför lottningarna till alla kvalmatcher och gruppspelen.

***

Vad anser ni läsare om rankingsystemet? Är det perfekt som det är, eller vad skulle ni vilja ändra på ni vore UEFA:s pamp?

Publicerad 2017-03-18 kl 14:45
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå