POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sverige–Vitryssland: sämsta tittarsiffran på 12 1/2 år

Tittarsiffrorna för de bägge halvlekarna i helgen när Sverige mötte Vitryssland i helgens VM-kvalmatch blev 500 tusen för den första och 624 tusen för den andra, enligt mätföretaget MMS. Av dessa 624 tusen tittare hade vi något avrundat 395 tusen män och 227 tusen kvinnor. Samtliga siffror är avrundade till närmaste tusental och det är därför som matematiken inte går ihop till 100 procent. Fördelningen män/kvinnor som tittade på landskampen blev därmed cirka 63/37 procent.

Denna tittarsiffra på 624 tusen är ungefär hälften av Sveriges första landskamp med Party-Janne som matchcoach: Sverige–Holland den 6:e september förra året och då blev det 1,23 miljoner tittare. Raset är 49,3 procent sedan dess. Samtliga VM-kvalmatcher efter sommarens EM-slutspel har sänts på Kanal 5.

Så här har tittarsiffrorna för Sveriges kvalmatcher (inklusive play-off) utvecklats sedan dessa började mätas:

Vi såg en början på en nedgång för tittarsiffrorna redan innan Zlatan hoppade av landslaget. Men trots att Sverige ändå ligger bra till i VM-kvalgruppen sviker TV-tittarna sitt fotbollslandslag allt mer, och vi ser liknande mönster när det gäller Friends Arena.

För att hitta en sämre tittarsiffra för en kvalmatch får vi backa tiden till 4:e september 2004. 508 tusen tittare. Cirka 12 1/2 år sedan. Även då Kanal 5. Att den siffran bara blev 508 tusen kan ha berott på att det var “Canada Cup” i käppakriget och att det var Malta borta.

Tittarsiffran för matchen i Vitryssland? Det vete fan! Nån som vet?

***

31 tusen på Friends Arena (kapacitet 50 tusen) = “storpublik”?

624 tusen i TV-sofforna hemma = storpublik?

***

En av kommentarerna till förra blogginlägget inleddes så här:

“Dryga 30000 på en VM-kval match mot Vitryssland en kall kväll i mars, måste anses som mycket bra. Artikeln tar ju inte alls hänsyn till att Sverige inte längre har sitt stora dragplåster “Zlatan” som bara han kunde locka kanske bortåt 10000 åskådare”.

Ja, det där kan man hålla med om är “en bra siffra för att vara en kall marskväll”, men det som allt handlar om är storpublik-eller-inte. I september 2014 när Sverige mötte Estland (dock bara vänskapsmatch) kom bara 15 tusen till Friends trots Zlatans medverkan. Spelare kommer och går, men landslaget består. Vi kommer aldrig få veta vilken publiksiffra det hade blivit i lördags kväll med Zlatans medverkan. 32 tusen?

***

Nu ser vi fram emot Portugal–Sverige imorrn kväll!

Dessa tider gäller:
TV4 (& TV4 HD) 20:00 – start försnack
TV4 (& TV4 HD) 20:45 – avspark

Sänds även på C More Fotboll & C More Stream.

…vart tog Adam Johansson vägen?

Publicerad 2017-03-27 kl 14:58
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå