Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Guldkandidater vs "vara med i guldstriden"

Efter förra inlägget kom denna kommentar som är värd att tas upp:

*** *** ***

“Även om man ger fullt förtroende till slutsatsen att missat poäng i premiären betyder inget guld, så säger väl inte logiken att lagen kan räknas bort från guldstriden? Eller har du statistik på det också? Ett lag kan ju vara med i guldstrid utan att ta guld, skulle till och med vilja sticka ut hakan och påstå att varje år är lag med i guldstrid utan att ta guld. 😉

Du får nog byta ut “räknas bort från guldstriden” till “i guldstriden”. Eller hitta mer statistik att backa upp det påståendet med.”

*** *** ***

Svar: mycket vettig kommentar! För det handlar om att skilja på guldstriden och att ett lag är en guldkandidat baserat på det blogginlägget som handlade om att visa vilka lag som fortfarande k-a-n ta guld med uppbackning av statistiken från premiäromgångarna åren 2000–2016.

De övriga 6 lagen som försvann direkt som guldkandidater kan däremot hänga med i guldstriden, men kommer med statistiken till grund, att falla ur denna guldstrid förr eller senare. Så var det förra året då det regerande mästarlaget IFK Norrköping inledde säsongen 2016 med en förlust. Malmö FF inledde med att ta poäng (seger). Denna duo låg någorlunda jämnt till poängmässigt fram till och med omgång 23. Därefter vann MFF tre raka matcher medan guldkandidaten Norrköping förlorade tre raka.

Så här såg den guldstriden ut:

(Poäng för Y-axeln och omgång för X-axeln i diagrammet ovan.)

***

Liknande statistik är en känd sådan. Det handlar om hur sällan ett land går vidare till cupfasen i fotbolls-VM om landet förlorar sin första gruppspelsmatch. Ytterst få länder går vidare efter en premiärförlust. När det drar ihop sig mot nästa VM om drygt ett år finns all anledning att rulla ut den statistiken.

***

Vad för allsvensk statistik är ni läsare mest nyfikna på att ta del av kommande veckorna?

Publicerad 2017-04-05 kl 00:28
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto