Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Efter Allsvenskan omgång 6: oförändrat läge för guldjägarna

Efter förra omgången av Allsvenskan, den femte, lyfte jag fram med statistikens hjälp att de tidigare bägge guldkandidaterna GIF Sundsvall och Halmstad kan räknas bort från allt vad guld heter. Läget nu efter omgång 6 är oförändrat: Halmstad förlorade medan Sundsvall kryssade. Trots Sundsvalls poäng ligger laget fortfarande under den poängkorridor som alla tidigare guldlag från åren 1993–2016 har haft.

När 6 omgångar har spelats av Allsvenskan har det blivande guldlaget spelat in 7–16 av maximala 18 poäng. Sundsvall står nu på 6 poäng medan Halmstad har parkerat på 5 poäng. Det räcker inte till guld. Eller det ska bara inte räcka.

ANNONS

För nytillkomna läsare av denna blogg: samtliga guldlag 1993–2016 har inlett säsongen med att ta poäng. Samtliga lag som har förlorat i sin allsvenska premiärmatch dessa år har gått miste om SM-guld. De allsvenska premiärmatcherna innebär därför en första gallring för att fastslå vilka lag som inför omgång 2 är guldkandidaterna. Därefter gäller det för lagen att kriga hem så många poäng som tidigare guldlag brukar göra.

Omgång för omgång återstår det att se vilka lag som presterar ungefär som tidigare guldlag. De som poängmässigt hamnar för mycket på efterkälken (se diagrammet med poängbanor) kan därför strykas från guldchansen.

Så här ser allsvenska tabellen ut efter 6 omgångar:

…och så här ser poängbanorna ut för mästarlagen:

För det första ligger GIF Sundsvall och Halmstad just nu strax under den poängbana som gäller för vilken poängskörd som guldlagen haft som lägst, och för det andra så är chanserna väldigt små att ta SM-guld genom att tangera poängbanan för lägst poäng för SM-guld historiskt sett.

ANNONS

I nästa omgång välkomnar Halmstad AIK till Örjans Valls naturgräs medan Sundsvall ska försöka göra sitt bästa borta mot Norrköping. Risken är stor att både “Bollklubben” och “Giffarna” åker på varsin förlust och fortsätter ligga under 7 poäng.

***

I nästa två omgångarna blir det intressant att se hur IFK Göteborg klarar sig. IFK Göteborgs nästa match är Kalmar FF hemma och därefter Djurgården borta den 15:e maj. Minst 1 poäng måste krigas hem i dessa två. Det grejar väl IFK Göteborg, eller vad anser ni läsare som har ett hjärta som klappar för Blåvitt?

Publicerad 2017-05-03 kl 01:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto