Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tottenham har chans att bli en historiskt bra PL-tvåa

Tack vare riktigt bra läsare som är “happy to help” så blir det en spin-off på en analys som läsaren Mattias gjort (klicka här för att läsa). Det handlar om hur bra de två bästa lagen i pågående säsongen av Premier League kan bli jämfört med tidigare säsonger.

Både ledande Chelsea och närmast jagande laget Tottenham har avverkat 34 omgångar. Därmed återstår 4 omgångar. Chelsea står på 81 poäng medan Tottenham skuggar 4 poäng bakom med sina 77 stycken. Tottenham ligger förvisso poängmässigt efter men har 6 fler “plusmål” (49 jämfört med 43). Vilket lag som blir mästare återstår verkligen att se.

Men om bägge lagen “slickar tallrikarna maskindiskrena” och därmed krigar hem maximala 12 poäng var de sista 4 omgångarna blir såklart Chelsea mästare på 93 poäng och Tottenham blir tvåa på 89 poäng. Hur bra är då detta facit?

Låt oss ta en titt:

Vi kan först konstatera att för Chelseas del räcker inte full pott för att slå nytt poängrekord, men laget kan ändå gotta sig åt att det gällande rekordet trots allt är deras eget från 2004–05 med 95 poäng. Noterbart från 95-poängsäsongen är att José Mourinho var lagets tränare och att Frank Lampard vann interna skytteligan för ligaspelet med sina 13 mål. Islänningen Eidur Gudjohnsen blev tvåa på 12 medan Didier Drogba “bara” gjorde 10 mål.

Ett annat glädjeämne för Chelsea är att laget har chans att knycka andraplatsen poängmässigt från Man United som spelade in 92 poäng 1993-94, men då hade ligan 4 fler omgångar. Men då krävs 4 raka 3-poängare på sluttampen. Minsta poängtapp och 91 poäng blir maximalt som Chelsea kan nå denna säsong.

Chelsea har alltså inte något historiskt att uppnå denna säsong. Däremot har “skinklagens” kanske mest lysande stjärna Tottenham chans på att göra något historiskt. Eller åtminstone “halvt historiskt”. Om Chelsea vinner PL medan Tottenham tar 12 poäng på slutet tangeras den bästa poängskörden för vad ett andraplacerat lag har tagit: Man Uniteds 89 poäng 2011–12 då man blev snuvad av lokalrivalen City på guldet via målskillnad.

Extra intressant är hur många före detta PL-mästare som Tottenham har chans att tangera eller överträffa poängmässigt vid full pott på slutet. Hela 18 före detta PL-mästare gick i mål på 89 eller färre poäng sedan ligans lansering säsongen 1992–93.

Eftersom antalet omgångar för den engelska högstadivisionen har varierat genom åren blir poängsnitten kanske mer intressant än det totala antalet poäng, så här blir diagrammet högre upp konverterad till poängsnitt:

***

Tangerade rekord eller ej – Chelsea och Tottenham gör bägge varsin riktigt stark säsong i modern tid i engelska högstadivsionen både före och under Premier League.

***

Lagens återstående matcher (samtliga är före cupfinalen)

CHELSEA –– 3 hemma, 1 borta

8 maj: Middles… (hemma), 21:00
12 maj: WBA (borta), 21:00
15 maj: Watford (hemma), 21:00
21 maj: Sunderland (hemma), 16:00

TOTTENHAM –– 1 hemma, 3 borta

5 maj: West Ham (borta), 21:00 <–– ikväll!
14 maj: Man United (hemma), 17:30
18 maj: Leicester (borta), 20:45
21 maj: Hull City (borta), 16:00

***

Några av de som ingår i “skinklagen”: Tottenham, West Ham, South-HAM-pton, Fulham, Nottingham Forest… och så förstås allas vårt allsvenska lag Häcken. Vilka fler “skinklag” finns?

***

Vad tror ni läsare utifrån återstående spelschema att Chelsea och Tottenham kommer att lyckas med?

***

TILLÄGG – fler “skink”-lag tack vare bidrag från läsare eller undertecknad:

BirmingHAM
RotherHAM
HAMburger SV (Bundesliga)

Parma (Italien)

Publicerad 2017-05-05 kl 17:32
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons