Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Statistiken: Leicester med nya tränaren är som ett mästarlag

Ni läsare har förmodligen koll på att regerande mästarlaget Leicester City sparkade sin guldtränare Ranieri strax innan mars månad efter att laget rasat i tabellen och var på väg att bli ett nedflyttningslag. Som ny tränare blev det inte den berömde författaren William Shakespeare, men väl en annan Shakespeare: Craig. Är dessa släkt med varandra? Oavsett svaret på den frågan så har Craig precis som William skapat en trevlig läsning.

Utvecklingen för Leicesters poängkonto denna säsong i Premier League har sett ut så här:

Ranieri var tränarstabens frontfigur omgångarna 1–25. Sedan omgång 26 är det Shakespeare som tagit över rodret. I diagrammet ovan har jag skapat ett tydligt mellanrum för att kunna se när tränarbytet skedde.

TRÄNARFACIT, Leicester City i PL 2016-17

Ranieri: 21 poäng på 25 matcher –> 0,84 poäng/match
“Shake”: 22 poäng på 10 matcher –> 2,20 poäng/match

Ranieri: 24–43 (–19) i mål på 25 matcher –> eller 0,96–1,72 per match
“Shake”: 21–11 (+10) i mål på 10 matcher –> eller 2,10–1,10 per match

Resultat med Shakespeare mot toppklubbar:

3–1 hemma mot Liverpool
0–1 borta mot Arsenal
2–4 borta mot Everton

Tabellraden för Shakespeare är annars: 10m 7 1 2 21–11 (+10) 22p

6 av de 11 insläppta målen på de 10 matcherna är från de tre mötena med topplag. Det innebär att laget har släppt in 5 mål på 7 matcher mot övriga lag.

De toppklubbar som återstår att möta under de avslutande tre matcherna är City borta och Tottenham hemma. Den tredje matchen är hemma mot Bournemouth i sista omgången (21 maj).

Återstår att se hur det går för Leicester City sista 3 omgångarna, men så här långt med nya tränaren presterar laget 2,20 poäng per match och så här står sig det snittet mot tidigare mästarlag i England:

Genomsnittet för säsongerna 1982-83 till och med hittills 2016-17 är 2,19 poäng/match för guldlagen. Leicester City ligger “en millimeter” ovanför detta poängsnitt. Poängsnittet 2,20 har inte räckt till guld varje säsong men har ändå spöat 20 stycken äldre poängsnitt för guldlag.

Dags för den berömda och självklara “brasklappen” nu: naturligtvis är det en sak att hålla poängsnittet 2,20 poäng/match över 10 matcher och en annan sak att göra det över en hel säsong med 38 matcher. Dessutom så har det på 2000-talet varit ganska ovanligt att vinna ligan med mindre än 2,20 poäng i snitt per match.

***

Under Ranieris 6 sista ligamatcher med Leicester City – samtliga efter nyår – gjordes noll mål framåt och det blev 12 insläppta. Första matchen av dessa 6 stycken var en 0–0-match och därefter 5 raka förluster. Direkt efter tränarbytet blev det 5 raka segrar med 13–4 i målskillnad. Snacka om scenförändring!

***

Har publiken svikit laget efter kräftgången? Så här har hemmapubliksiffrorna utvecklats:

Siffrorna har varit stabila kring eller strax under 32 tusen. Med andra: som “moderna Bajens siffror på Tele2 Arena” (“Telekomvallen”).

***

Ex-Djurgårdaren Daniel Amartey?

I de 20 första omgångarna var han ordinarie på det centrala mittfältet. 15 matcher från start, 2 inhopp (bytte av Andy King), 2 matcher med 90 minuter bänknötande och i en 1 match fick han ligga kvar hemma i sängen och äta glass och kolla matchen på TV.

Därefter förlorade han sin plats på det centrala mittfältet och har fått lira högerback vid fåtalet tillfällen – både som inhoppare och en gång från start. Det har bara blivit en enda match från start (som högerback) med Shakespeare som tränare.

Totalt har det blivit 16 matcher från start (och 6 inhopp) under de 35 omgångar som laget hittills betat av. Den tydliga skiljelinjen går precis mellan omgång 20 och 21 (mellan 2:a och 14:e januari) där Amartey degraderades från ordinarie till “Leicesters Stefan Bergtoft”.

Amartey har hittills gjort 1 mål i PL denna säsong, och det var borta mot Stoke 17 december. Leicester fick en gubbe utvisad i minut 28 och spelade därefter med 10 mot 11 man resten av matchen, hamnade i underläge med 0–2 men reducerade till 1–2 mot slutet och i den 88:e minuten kvitterade Amartey till 2–2. Sådana mål betyder lite mer än ett 9–0-mål som Barcelona brukar göra mot korplag i tidigt skede i spanska cupen (“CDR”, Copa del Rey).

***

Den här gången visade det sig vara ett lyckosamt drag att göra tränarbyte. Leicester har klättrat till plats 9 i tabellen och kan i bästa fall sluta på plats 8.

***

Andra lyckosamma tränarbyten för lag som legat kring eller nära nedflyttnings-/kvalplatser:

Djurgården – Kjell Jonevret tog över sommaren 2004
Djurgården – “Per-Messias” Högmo tog över våren 2013
Djurgården – Mark Dempsey tog över sommaren 2016

Här får ni läsare gärna fylla på med exempel via kommentarer så uppdaterar jag listan ovan.

Publicerad 2017-05-08 kl 13:33
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons