Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"08 Fotboll: Ska Djurgården vinna och AIK åka ur?" - så svarar statistiken

Till veckans avsnitt av den sköna talkshowen 08 Fotboll (klicka här för att se) lyder “klicktexten” så här:

08 Fotboll: Ska Djurgården vinna och AIK åka ur?

För er som vill höra påståendet direkt och slippa kolla avsnittet från start och vänta: klicka här.

Läget just nu för de bägge lagen: Djurgården och AIK är delad tvåa i den allsvenska tabellen med 11 poäng var efter 7 av 30 omgångar. För att försöka svara på det påståendet som förmedlas i talkshowen så tar vi lag-för-lag…

Påstående 1 >> “DJURGÅRDEN VINNER SM-GULD (2017)”

Ni som hängt med i bloggen minns förhoppningsvis hur det ligger till med det som krävs för ett mästarlag. I det format som Allsvenskan har just nu har alla mästarlag åren 1993–2016 tagit poäng i den första allsvenska matchen för säsongen. Djurgården åkte på stryk och därmed anser statistiken att Djurgården kommer inte kunna ta guld, men däremot är det fullt möjligt att Djurgården kan ha chans att spela hem guldet mot slutet av säsongen.

Så nej, Djurgården ska bara inte kunna vinna SM-guld i år. Förr eller senare kommer detta mönster troligen att brytas, så det är en tidsfråga. Men eftersom detta ej handlar om att spå i kaffesump kring trendbrott så är utgångspunkten att Djurgården missar SM-guldet i år.

Påstående 2 >> “AIK ÅKER UR ALLSVENSKAN (2017)”

De två jumboplatserna innebär direktnedflyttning till Superettan. Vad är det bästa som ett av dessa två jumbolag har presterat senaste åren? Det gäller för AIK att prestera sämre än eller i nivå med jumbolagens “max-poängbana” över senaste åren vilket får bli säsongerna 1999–2016.

Det bästa ett blivande nästjumbolag har presterat efter 7 omgångar är 10 poäng som sattes av Trelleborg säsongen 2011. 9 poäng har aldrig spelats in. 2 gånger jag 8 poäng spelats in. Snittet för nästjumbolagen är 5,3 poäng.

Som synes ligger AIK så här långt in på säsongen en bra bit över den poängskörd som brukar gälla för jumbolag. Researchen för alla lag på kvalplats (och tredje sist år 2007) för omgång 7 är dock ännu inte gjord, men då AIK hittills har spöat de flesta nästjumbolagen efter 7 omgångar med råge är det väldigt osannolikt att AIK skall tvingas “spela på en grusplan nära dig” nästa år.

***

Summan av kardemumman är att inget från detta påstående kommer bli verklighet (med väldigt stor sannolikhet) – med statistiken till grund.

Publicerad 2017-05-12 kl 15:04
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons