Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Guldskon-kollen: Messi eller Bas Dost vinner priset idag

Idag blir det klart vem av Messi och Bas Dost som kommer att vinna Guldskon, som är priset för den bästa målskytten i de europeiska ligorna där varje mål ger olika antal poäng beroende ligans UEFA-ranking. Det mesta talar för Messi vinner priset. 

Hålltider idag söndag 21 maj 2017 (tvmatchen för sändande kanaler):

20:00 Barcelona (Messi) – Eibar
21:15 Sporting (Bas Dost) – Chaves

Messi leder med 4 mål före en drös med anfallare med Bas Dost i spetsen som också spelar i ligor där varje mål är värt 2,0 poäng styck. Hur mycket folk i media och “folket på gatan” anser att Frankrike tillhör de 5 bästa ligorna så har franska ligan trots allt varit rankad nummer 6 senaste åren och därför som det är det femterankade Portugal som har favören med 2,0 poäng per ligamål.

ANNONS

Anledningen till att Portugal varit bättre rankad än Frankrike beror till stor del på de grovt underskattade superklubbarna Benfica, Porto & Sporting. Denna trio har presterat något vansinnigt bra i Champions League och Europa League under en längre tid.

Så här ser i alla fall läget ut just nu inför dagens avslutande omgångar (hela eller delar av dessa) i flertalet ligor som därefter “stänger butiken” och meddelar “välkommen åter i slutet av sommaren”:

 

Serie A har dock snudd på 2 hela omgångar kvar. Den näst sista omgången tjuvstartade igår. Mertens i Napoli gjorde 2 mål och Dzeko gjorde 1 mål. Den enda från franska ligan som utmärkte sig målmässigt i gårdagens avslutande omgång var Lacazette med sina 2 mål. I tyska ligan pangade allas våran “Per-Erik” från Dortmund in 2 bollar, och har därmed en god chans att få en bra placering på topplistan.

***

Vilka förutom undertecknad själv tycker att det är en sportslig orättvisa för kampen om Guldskon då beräkningarna ej tar hänsyn till antal ligaomgångar? Portugal och Tyskland har bara 34 omgångar medan Spanien, Italien och England har 38 – för att jämföra ligor med samma antal poäng per mål.

ANNONS

Konstruktionen för hur kampen om Guldskon beräknas behöver minst sagt ses över. Att ha en parameter för hur bra ligan är precis som nu känns rätt, men varför skall ett ligamål i franska ligan vara värt 1,5 poäng precis som i Allsvenskan? När Ola Toivonen gör mål mot PSG så ger det 1,5 poäng – precis som när Mackan Rosenberg i MFF gör mål mot AFC Eskilstuna. Dagens trappstege med poängnivåerna 1,0 – 1,5 – 2,0 borde kanske ändras till 0,25-poängsintervaller: 1,0 – 1,25 – 1,50 – 1,75 – 2,0 vilket skulle skapa lite mer rättvisa. Till sist bör en parameter för antalet ligaomgångar läggas in.

Publicerad 2017-05-21 kl 14:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto