Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Snabbstatistik inför MU-Ajax ikväll: Ajax mest framgångsrikt

Statistikbloggen

Ja, vad för slags statistik kan vara intressant inför EL-finalen ikväll? Man United mot Ajax är det som bekant. Zlatan Ibrahimovics första och nuvarande utlandsproffsklubbar mot varandra, vilket de flesta kanske redan har koll på men skadar inte att påminnas om detta.

Zlatan kommer ju hoppa runt på sina kryckor, så han lär få sitta i gott sällskap vid sidan om planen. Men fram till och med den match mot Anderlecht då han skadade sig hann han med 5 mål och 3 assist (8 poäng) på 9 matcher från start plus 2 inhopp.

I de 11 EL-matcher där Zlatan spelade och svarade för 8 poäng blev det totalt 17 gjorda mål för United. Grovt räknat hade Zlatan en mycket stor inblandning i hälften av alla mål. Totalt har Man United som lag gjort 23 och släppt in 8 mål på de 14 matcherna så här långt i Europa League.

***

Man United har aldrig tidigare varit i final i varken Europa League eller föregångaren UEFA-Cupen. Så här ser Man Uniteds facit ut i de internationella klubblagstävlingarna:

Annons

UEFA CL: 3 segrar (senast 2008)
UEFA CVC: 1 seger (Cupvinnarcupen, nedlagd sedan flera år)
UEFA SC: 1 seger (Supercupen)
UEFA EL: finalplats 24 maj 2017
Klubblags-VM: 2 segrar (1999 och 2008)

För Ajax del ser det ut så här:

UEFA CL: 4 segrar (senast 1995)
UEFA CVC: 1 seger (Cupvinnarcupen, nedlagd sedan flera år)
UEFA SC: 2 segrar (Supercupen)
UEFA EL: 1 (1992) + finalplats 24 maj 2017
Klubblags-VM: 2 segrar (1972 och 1995)

…Man United är alltså inte bättre än Ajax på någon av dessa punkter.

***

Uniteds senaste europeiska eller internationella titel är från 2008. Ajax har suktat efter en ny titel sedan 1995 då senaste dansade in.

Om United får anses vara klass, och Ajax är motivation. Kommer “motivation slå klass” ikväll eller blir det omöjligt för “rengöringsfirman” att vinna när Mourinho visar var det berömda skåpet skall stå?

Annons

***

Matchen sparkas igång 20:45. Sändande TV-kanal: sätt på TVn, zappa lite med fjärren så ploppar kanalen upp. Eller surfa in på sajten tvmatchen. Eller knata iväg till en bättre lokal krog.

Publicerad 2017-05-24 17:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto