Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Diagram: 16-lagsallsvenskans bästa lag sedan starten

Statistikbloggen

Efter att de allsvenska spelarna har fått ta sig en rejäl bensträckare, åka till Florida och doppa stortån i det helmysiga vattnet, hem och ta en nubbe eller två på midsommar och slutligen fynda på sommarens olika reor i butiker, så är det dags för de 18 resterande omgångarna att avverkas.

Det har fram till sommaren varit ex-Djurgårdare både i toppen och botten: MP i MFF och mannen som “kunde trolla med knäna” (Pelle Olsson) i AFC Eskilstuna. Frågan är ju om Pelle Olssons trollerilåda “fick fötter” år 2016 i Djurgården. Vem vet? För er som kanske har missat det har Pelle Olsson fått packa väskan och lämna AFC, till förmån för Michael Jolley. “Jolley good”, skulle man kunna vara skämtsam och säga.

MFF leder allsvenskan på 27 poäng. Dock delad serieledning med IFK Norrköping, men “Peking” har dock en match mer spelad. Efter denna ledarduo är det hela 6 poäng ner till närmast jagande lag: AIK och Östersund.

Annons

Men så är läget just nu. För denna säsong.

Hur är läget i ett längre perspektiv? I ett längre perspektiv men ändå i modern tid som gör en sammanställning greppbar? Just nu pågår den 10:e säsongen av 16-lagsallsvenskan och jag tror att ni läsare också tycker att det urvalet känns som modern tid. Let’s go!

Det är helt enkelt Malmö FF som är det bästa laget. Flest poäng och flest SM-guld. Slående är hur nära både AIK och Elfsborg är rent poängmässigt men att Malmö FF ändå har så många fler SM-guld.

Lagen som deltagit i samtliga säsonger av 16-lagsallsvenskan är: Malmö FF, AIK, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar FF och Djurgården. Endast 6 av de 16 lag denna säsong har alltså varit med från och med starten år 2008. Det var då som det unga nyförvärvet Sebastian Rajalakso (från Enköping) öste in mål för Djurgården och fick precis innan sommaruppehållet sitt känsloutbrott filmat på Fredriksskans. Det var den säsongen då Kalmar FF vann SM-guld. Laget med massor av brassar och massor av bröder Elm.

Annons

Bästa 08-klubb är lätt att peka ut: AIK. 129 poäng mer än tvåan Djurgården. Det motsvarar 43 segrar eller löst räknat 4 1/2 fler vunna matcher per år. Noterbart för Djurgården att laget har presterat sämre än Häcken trots en hel säsong mer spelad.

***

Omgång 13 av Allsvenskan ser ut så här:

Lördag 1/7 (imorgon!)
Malmö FF – AFC Eskilstuna
Gif Sundsvall – Sirius
Halmstad – Elfsborg

Söndag 2/7
J-södra – IFK Göteborg
Örebro – IFK Norrköping
AIK – Östersund

Måndag 3/7
Djurgården – Kalmar FF
Häcken – Hammarby

Sändande TV-kanaler är C More Sport och C More Fotboll.

***

Observera att Allsvenskans transferfönster ännu inte har öppnat, så inga nya spelare kan kastas in redan till allsvenska omstarten. Det hålls öppet först under perioden 15 juli – 11 augusti, vilket innebär att inga nyförvärv kan debutera i de två kommande omgångarna. Detta handlar endast om ingående transfers. När det gäller utgående transfers till andra ligor avgörs det när dessa ligor har sina transferfönster öppna.

Annons

Axplock av intressanta öppettider denna sommar:

Belgien: 15 juni – 31 augusti
Danmark: 15 juni – 31 augusti
England: 9 juni – 31 augusti
Frankrike: 9 juni – 31 augusti
Holland: 9 juni – 31 augusti
Italien: 1 juli – 31 augusti
Portugal: 3 juli – 22 september (!)
Ryssland: 9 juni – 31 augusti
Saudiarabien: 2 juli – 12 september (!)
Spanien: 1 juli – 1 september (!)
Turkiet: 9 juni – 31 augusti
Tyskland: 1 juli – 31 augusti

Finland: 10 juli – 9 augusti
Norge: 21 juli – 17 augusti
Sverige: 15 juli – 11 augusti
USA: 10 juli – 9 augusti

…saknar ni någon öppettid? Hojta till med en kommentar så adderar jag till listan ovan!

Publicerad 2017-06-30 13:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto