POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Rekordsumman för Neymar vs Allsvenskans intäkter/år

222 miljoner Euro. Beloppet motsvarar med rådande växelkurs cirka 2135 miljoner kronor. Drygt 2,1 miljarder kronor. Vi snackar storleken på PSG:s sedelbunt som Barca har tagit emot för Neymar. Det är en dubblering jämfört med föregående transferrekordsumma (Pogba till United sommaren 2016).

Summorna börjar bli så stora nu att det kanske är svårt att “få grepp” om hur mycket pengar det verkligen är. Eller hur “lite”. Vad kan man jämföra med? Ni som redan hunnit läsa rubriken lär veta vad för jämförelse det kommer bli. Yes, det blir en jämförelse med Allsvenskan – och att krydda med Superettans årliga intäkter och då bakas alla “SEF”-klubbarnas totala intäkter ihop. Bra va?

Spana in diagrammet nedan:

Det är verkligen alla intäkter som gömmer sig i staplarna. Det är Häckens stålar från Gothia Cup (intäkterna, ej resultatnettot), det är CL-stålar till MFF & Co, det är inklusive försäljningsintäkter för spelare, det är även ditten och datten. Ja, även inklusive PEAB-stålarna till Bajen och Djurgården 2012 för förseningen av Telekomvallen. Alla siffror kommer från SvFF:s sammanställningar.

Neymar-transfersumman är större än rekordåret 2015 när man bakar ihop intäkterna för de två högsta divisionerna.

Förra året (2016) noterades ett nytt all time high för spelarförsäljningar i Allsvenskan. Cirka 251 miljoner kronor. Så här har utvecklingen sett ut sedan 1993:

Så här kan vi se på saken:
Hela Allsvenskan 2016: 251 miljoner kronor
Neymar 2017 till PSG: 2135 miljoner kronor

Neymar = 8,5x Allsvenskan 2016, som var ett rekordår.

Åtta komma fem.

***

Vi slipper inte undan Zlatan 🙂 Inte denna gången heller. Neymar är nu etta på 222 miljoner euro. Zlatans övergång till Barcelona sommaren 2009 rankas som den 12:e dyraste då den värderas till cirka 66 miljoner euro.

Zlatan som är född år 1981 har bara en enda äldre spelare framför sig på listan över de dyraste övergångarna: “dubbel-Z” (Zinedine Zidane) som Real Madrid köpte loss från Juventus år 2001 för knappt 80 miljoner euro vilket då var nytt rekord men nu ligger den övergången på plats 9.

***

Stora frågan: säger ni “evvro” eller “juuro”?

Publicerad 2017-08-04 kl 08:05
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto