POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Statistik light: Östersund möter ex-DIF:aren i EL-kvalet

Östersund, med “trollkarlen” Potter som tränare, lottades mot PAOK. För PAOK:s del innebär det att man för första gången någonsin ställs mot ett svenskt lag i europasammanhang. Östersund inleder borta (17 aug) och avrundar på hemmaplan (24 aug). Vad är då detta “PAOK” för något? Det är ett grekiskt klubblag som slutade tvåa i sin liga senaste säsongen där Olympiakos vann guldet. Marcus Bergs Panatinaikos slutade trea i ligan.

Efter avslutat ligaspel i Grekland bränner man av ett så kallat “UEFA-playoff” för att fördela fyra av de 5 europacupplatserna. Varför? Varför? Varför räcker inte de 30 omgångarna för att avgöra vilket lag som är nummer 2, 3, 4 och 5? Behöver dessa lag verkligen ha en intern uppgörelse om om detta efter att ligan är färdigspelad? Detta efterspel gör mig bara tokig. Några som håller med? Några som tycker att detta efterspel är hur smart som helst?

Utan detta UEFA-playoff hade PAOK fått starta direkt i CL-kvalets tredje omgång, men efter en mindre lyckad sportslig uppgörelse med toppkonkurrenterna blev det en EL-kvalplats istället för CL-kvalplats.

Med facit i hand kanske det ändå är lite kul för fotbollssverige, eftersom det kommer hit en ex-Djurgårdare! Nämligen “Schweizserben” Aleksandar Prijović, 27 bast. Om några dagar är det exakt 4 år sedan han kritade på för 2 1/2 år med Djurgården, då med norrmannen Högmo som tränare.

Drygt 12 månader efter ankomsten till Djurgården packade han väskan för att dra till en klubb i den turkiska andradivisionen. Där blev det också bara 1 år. Sommaren 2015 skrev han på för 4 säsonger med polska klubben Legia Warszawa, men redan i januari i år lämnade han klubben för grekiska PAOK.

I detta PAOK är han vice hövding (vice kapten) på planen och trots att han värvades in i mittsäsongsfönstret och hade skadefrånvaro lyckades han ändå vinna den interna skytteligan. Flest mål totalt i laget när alla tävlingar räknas samman och flest mål i ligaspelet samt delad etta i nationella cupen och den där “onödiga” (?) grekiska UEFA-playoffen. Eftersom han inte var med redan vid säsongsstarten hade han aldrig någon rimlig chans att kunna bli bäst inom laget på att göra mål i europacupspelet.

Han är centertank och han har nummer 9. Se och lär alla ni klubbar och övriga lag som delar ut tröjnummer med udda logik.

Så här gick det för Prijovic under vårsäsongen 2017 med PAOK:

Totalt antal mål: 10 st
…varav ligamål: 7 st (inkl UEFA-playoff)
…varav ligamål: 6 st (exkl UEFA-playoff)
…varav cupmål: 3 st
…varav EL-mål: 0 st (laget nådde slutspelet efter nyår)
…varav CL-mål: 0 st (laget slogs ut redan i kvalet)

Antal spelade matcher:
…ligan: 9 st
…UEFA-playoff: 6 st
…cupen: 5 st
…EL/CL: 0 st

Ett förhållandevis starkt facit, minst sagt.

Det troliga är att kommer att finnas med från start och spela som centertank mot Östersund den 17:e och 24:e augusti. Östersund gör nog rätt i att försöka scouta honom inför det inledande bortamötet. Hur skall denne forward stoppas? Möjligen att hans insatser i Allsvenskan 2013–2014 kan komma Östersund till nytta, då det borde gå att kunna prata med några av de lag, tränare och spelare som mötte Djurgården.

***

Troligen lär Östersunds bägge möten med PAOK sändas i riksteve och den så kallade “kanalpropagandan” får som vanligt sajten/tjänsten/appen tvmatchen hålla ansvar för. Ni läsare kan säkert länken och har förhoppningsvis även appen installerad i mobilen.

***

Stora frågan: vad har ni läsare för mobil som “daily driver”? Android eller iPhone? Någon som använder någon riktigt udda typ av mobil?

Publicerad 2017-08-05 kl 10:53
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto