POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Efter sommaruppehållen: vem har bästa hemmasnittet? (Allsvenskan på 2000-talet)

Från och med år 2000 har Allsvenskan till och med i år “stängt butiken” under sommaren ganska många gånger på grund av ditten och datten. Vi har haft hela 12 sommaruppehåll på dessa 18 säsonger i fråga. Hur ligger det till med publiksiffrorna efter de 12 sommaruppehållen?

Inför varje ny säsong av Allsvenskan snackas det massor om sålda årskort och antal förköpta plåtar till hemmapremiärerna. Det listas ofta vilka lag som hade bäst publiksiffror i sina hemmapremiärer och hur bra “årets hemmapremiär för samtliga allsvenska lag jämfört med förra året”. Och så vidare. Och så vidare. Ni hajar galoppen, right?

Men något som i princip helt glöms bort och ej uppmärksammas är detta med den allsvenska återstarten efter sommaruppehållen. Under dessa sommaruppehåll har samtliga allsvenska klubbar en verkligt stor chans att “lobba” för sin första hemmamatch efter det långa matchuppehållet – ofta på grund av något mästerskap på seniornivå.

Så här ser publiksnitten ut:

Det är endast AIK, IFK Göteborg och Elfsborg som har haft 12 stycken allsvenska hemmapremiärer efter sommaruppehållen på 2000-talet. Övriga lag i diagrammet står på 1–11 stycken sådana. Exempelvis står Hammarby, som är bäst i Sverige, på 9 stycken. BP, som är sämst i klassen, står på 2 stycken.

Eftersom alla lagen har varit med i Allsvenskan olika antal gånger kommer den totala hemmapubliken se olika ut. Så här ser den ut, sorterat efter lagen med bäst hemmasnitt, och det är DÄRFÖR som diagrammet kan se väldigt osorterad ut:

Nu vill ni säkert att undertecknad ska sortera diagrammet ovan rätt, och ja – det är självklart att jag gör det:

I detta senaste diagram så handlar det om att för det första ha gjort så många allsvenska säsonger som möjligt, och för det andra lyckas locka så många personer som möjligt till första hemmamatchen efter sommaren för var och en av säsongerna.

Nu är det alltså AIK som är bäst i Sverige.

***

Efter gårdagens blogginlägg kan vi konstatera följande kring de två hösta serierna:

BP vinner Superettan 2017.

Malmö FF vinner Allsvenskan 2017 (känt sedan ännu tidigare i bloggen).

***

Finns det något intresse hos er läsare för liknande research för den absolut sista hemmamatchen för säsongen?

Publicerad 2017-08-11 kl 16:59
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto