Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Kan nån kan Özkan" – så bra är Djurgården år 2017

Statistikbloggen

Ni som läste en av VM-biblarna från morgontidningarna år 2002 minns kanske rubriken “Kan nån kan Kahn” i uppslaget om Tyskland. Tysklands målvakt, alltså. Nu har det gått några år sedan dess och när vi kollar oss runt i världen och ser att på hemmaplan – Allsvenskan – så har vi Djurgården som åter igen bytt tränare och hur mycket “satsning” det är eller hur mycket “man tager det man haver” det är får nog var och en av oss här på bloggen spekulera i. Men antaget att “ÖM” är en satsning så är det verkligen passande att basunera ut “Kan nån kan Özkan”.

Det blev inget VM-guld för Tyskland. Det blev dock ett silver, eller en andraplats. Denne Kahn utnämndes till både turneringens bästa spelare alla kategorier samt bästa målvakt. Kommer Özkan att göra en så lik kopia på Kahn som det bara går? Det vill säga att lotsa Djurgården till en andraplats i Allsvenskan och att koras till Allsvenskans bästa spelare och bästa målvakt? De två sista sakerna var ett skämt. Men Årets tränare har han ändå chans på att bli. Även om det nästan alltid blir mästarlagets tränare som koras till Årets tränare vid Fotbollsgalan. Men Özkan har chansen. MP ligger nog bäst till, trots kvalfiaskot i Champions League.

Annons

Djurgården är nu på en andraplats i den allsvenska tabellen. Men hur ligger laget till rent poängmässigt jämfört med de tre guldsäsongerna 2002, 2003 och 2005? Svaret finns här:

Özkan skuggar Åkeby/Lukic SM-guld 2002 just nu. Men upp till poängskörden vid samma tid guldåren 2005 och 2003 är det en bra bit.

Jämför man årets facit efter 19 omgångar med samtliga säsonger på 2000-talet för Djurgården ser det ut så här:

“Super-Djurgården” 2003 är faktiskt sämre än årets Malmö FF som står på 3 poäng mer efter lika många omgångar. SÅ bra är Malmö FF i år.

***

Vad anser ni läsare om Özkans insats för Djurgården? Har någon en smart minnesregel som kan användas för att alltid skriva hans rätt (Özkan vs Özcan)?

Tror ni att Djurgården blir tvåa i år och att “ÖM” blir årets tränare?

Publicerad 2017-08-13 21:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto