Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

14–15 av 16 allsvenska lag vidare till cupgruppspelet

Statistikbloggen

Kalmar och Örebro tog fram sina sopkvastar ikväll och städade av sina playoffmatcher till gruppspelet, och så här är läget just nu för de allsvenska lagen:

14 av de 15 lagen som hunnit spela playoffen har tagit sig vidare. Grattis by the way till Östersund som slog ut PAOK! Som jag skrev tidigare i bloggen: förlusten mot AIK spelar noll roll OM laget slår ut PAOK i playoffen till EL-gruppspelet. Laget har alltså skickat ut både Galatasaray och PAOK.

Kom ihåg nu att Östersunds motståndare hade följande ranking inför denna säsong:

Galatasaray: 31 (bättre än lag som Roma, Liverpool, CSKA Moskva med flera)
PAOK: 61
Malmö FF: 113 (som referens)
Vardar Skopje: 255 (som referens, laget som slog ut MFF i CL-kvalet i somras)

Årets tränare i Allsvenskan är varken MP eller Özkan (Özcan?). Låt Potter få det priset. Vunnit svenska cupen, skapligt facit i Allsvenskan och slagit ut dessa storklubbar i Europa League.

Annons

Cupen i sin helhet har följande upplägg som har gällt senaste åren:

Omgång 1: här kämpar korplagen.

Omgång 2 (“playoff”): här gör alla 32 SEF-lag entre. I klartext så klampar lagen från Superettan och Allsvenskan in här.

Omgång 3 (gruppspel): 8 st grupper med 4 lag i varje. 32 lag totalt. Enkelmöten, till skillnad från CL och EL som kör dubbelmöten mellan alla lag.

Kvartsfinal: enkelmöte. De fyra bästa gruppsegrarna lottas mot de fyra sämsta gruppsegrarna.

Semifinal: enkelmöte

Final: enkelmöte (tidigare på öronmärkt arena, men nu får ena finallaget hemmaplan)

***

Intressant med kommentarerna till förra inlägget. Vissa vill verkligen ha kvar dessa playoffmatcher i augusti. Någon tycker att det vore en god idé att låta lagen som ska spela i Europa få direktplatser till cupens gruppspel.

Kanske vore en bra mellanväg att låta topp 8-klubbarna i Allsvenskan få slippa playoffspel. Om ett lag sämre än topp 8 går och vinner cupfinalen så slipper även det laget playoffen. Ett sådan upplägg kommer innebära att det blir ett “tabellstreck” mellan plats 8 och 9. De annars avsågade lagen som mot slutet av Allsvenskan inte har något med varken europaplatser eller nedflyttningshot att göra får därmed en “morot” att försöka hamna på sämst plats 8 vilket garanterar en plats i en framtida säsong av Svenska Cupen.

Annons

Hur man än kommer att låta cupen att arrangeras i framtiden lär aldrig alla magar mättas.

***

Önskelåda: någon som önskar någon specifik research till framtida blogginlägg?

Publicerad 2017-08-25 00:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto