Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inför Bulgarien–Sverige: H2H – så ser alla inbördes möten ut

Det vankas ny landskamp i fotboll! Imorrn kväll är det Bulgarien som bjuder in Sverige till kamp. Detta blir den 16:e gången som dessa två landslag möts. Denna gången står 3 viktiga poäng på spel i den 7:e av de 10 speldagarna i VM-kvalgruppen. Därför kör denna bloggen en rejäl H2H-genomgång. Head 2 head. Inbördes möten.

Alla har väl redan koll eller någorlunda koll på att Sverige leder kvalgruppen med 4 omgångar/speldagar kvar. Men bara för att Sverige leder före Frankrike i egenskap av snäppet bättre målskillnad (eftersom det är en FIFA-tävling) så finns ingen garanti för att Sverige vinner gruppen även om det blir full pott under sista omgångarna. Därför gäller det att vinna och göra det stort. Varje extra mål är därför viktigt, eller k-a-n visa sig i efterhand ha varit viktigt.

Sverige och Frankrike har 13 poäng var. Sverige har 8 plusmål medan Frankrike har 6 plusmål. Sveriges övertag är 2 plusmål. Det är detta försprång som Sverige måste behålla i händelse av att Sverige och Frankrike går poängmässigt lika bra i resterande kvalmatcherna. Sverige och Frankrike har redan stökat undan sina bägge inbördes möten så nu gäller det helt enkelt att lägga en jättetung sten på gaspedalen och försöka vinna så stort som möjligt!

Så här ser spelprogrammet ut i sin helhet på torsdag kväll för Sveriges kvalgrupp…

20:45 Bulgarien–Sverige
20:45 Frankrike–Holland
20:45 Luxemburg–Vitryssland

 

Att det brukar gå bra mot Bulgarien känner de flesta till, men hur bra har det gått? Så här ser resultathistoriken ut i sin helhet…

Det har alltså gått 49 år och drygt 9 1/2 månader sedan senaste förlusten mot Bulgarien. Eller nästan 18 200 dagar. Omvänt räknat så har Bulgarien inte slagit Sverige på samma tidsperiod. Jämför gärna detta med Djurgårdens derbyspöke: nu knappt 2 200 dagar utan seger. Bulgariens “Sverige-spöke” är därmed ungefär 16 000 dagar äldre än Djurgårdens derbyspöke.

Under de 11 senaste mötena mellan Sverige och Bulgarien så har Bulgarien gjort endast 1 enda mål.

För de senaste 4 mötena, med EM 2004 som start, har Sverige 4 raka segrar med total målskillnad på 14–0. Men då är det 2 hemmamatcher (Solna), neutral mark (EM 2004) och en enda bortamatch. Hade Sverige grejat 14–0 på 4 raka bortamatcher mot Bulgarien i tävlingssammanhang? Det kommer vi nog aldrig få veta.

Men så här har det gått i samtliga (äkta) bortamatcher mot Bulgarien:

Sofia är Bulgariens största stad med en hygglig bit över 1 miljon invånare. Burgas är den fjärde största staden med cirka 200 000 invånare. Den staden placerar sig därmed mellan Sveriges trea och fyra som är Malmö (drygt 300 tusen) och Uppsala (drygt 150 tusen).

Sverige har ett historiskt övertag med fyra raka utan förlust där det handlar om 3 segrar och 1 kryss.

Och nu över till hur länderna har legat på FIFA-rankingen sedan starten 1993:

Sverige har nästan alltid haft en bättre rankingposition. Endast vid fåtalet tillfällen har Bulgarien varit bättre rankat. Bulgarien har endast en (1) månad på Topp-10: juni 1995. Tittar man på 2000-talet har Bulgarien relativt få antal månader på Topp-30 där Sverige i normala fall alltid brukar befinna sig.

***

Sverige S-K-A bara vinna mot Bulgarien. Men motståndaren skall inte underskattas då laget slog Holland hemma i slutet av mars i år med 2–0. Bulgarien har så här långt in i kvalgruppen vunnit samtliga av sina 3 hemmamatcher och förlorat samtliga av sina 3 bortamatcher.

Bulgarien hemma…

Luxemburg: seger med 4–3 (10 okt borta)
Vitryssland: seger med 1–0 (1–2 borta)
Holland: seger med 2–0 (3 sep. borta)
Sverige: 31 aug 2017 (0–3 borta)
Frankrike: 7 okt 2017 (1–4 borta)

Av de tre hemmasegrarna var de två första knappa, och därefter en seger mot ett Holland som är långt ifrån fornstora dagar där landet gick väldigt långt i VM/EM. Två hemmamatcher återstår och det är mot de två bästa lagen just nu i gruppen. Ska nog mycket till för Bulgarien att vinna bägge dessa.

Det tåls att upprepa det: Bulgarien släppte in 3 mål hemma mot Luxemburg.

***

Bulgariens tyngsta målspruta i truppen mot Sverige är den snart 30-årige Spartak Moskva-anfallaren Ivelin Popov med 12 mål på 68 landskamper. Intern skytteligatvåa är den snart 32-årige CSKA Sofia-mittfältaren Stanislav Manolev som gjort 4 mål på 47 landskamper.

***

Vilka är era favoritminnen från Sveriges matcher mot Bulgarien? Henke Larssons störtsköna nickmål i 5–0-segern i EM 2004 kanske?

…kanalpropaganda: ratta in en av de större kanalerna. Kickoff-tid är planerad till 20:45.

Publicerad 2017-08-30 kl 23:14
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons