Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En första titt på kampen om Guldskon denna säsong

Statistikbloggen

Nu efter att de stora ligorna ute i Europa har hunnit damma av de första omgångarna tänkte jag att det kunde vara intressant att bena ut hur de bästa målskyttarna har presterat, och såklart med hänsyn till hur mycket målen viktas per liga – med andra ord är det den individuella tävlingen Golden Shoe (Guldskon) som det handlar om.

Innan vi går vidare finns en viktig upplysning och det är att Portugal har halkat ner på UEFA:s ligaranking medan Frankrike har klättrat. Det innebär i praktiken att ligamålen i franska ligan nu är värda 2,0 poäng styck jämfört med 1,5 poäng styck förra säsongen. För Portugals del har värdet av ligamålen devalverats från 2,0 poäng styck förra säsongen till 1,5 poäng styck denna säsong. Det innebär i sin tur att Sporting-spelaren Bas Dost som utmanade om Guldskon förra säsongen lär bli chanslös denna säsong samtidigt som PSG-centern Cavani har getts goda möjligheter att kunna vinna

Så här ser topplistan ut, med en bortrensning av spelare som i praktiken aldrig kommer ha en chans att kunna vinna:

Annons

När det gäller svenska spelare så gäller principen “alla ska med” även om det råkar vara så att nästan alla av dessa faktiskt har klubbadresser i de fem största ligorna.

Att Zlatan och “JAG” (John Alberto Guidetti) står på noll gjorda mål beror på skador och rehab. Marängen Ronaldo står på noll mål på grund av längre avstängning efter opassande uppförande mot domaren efter det andra gula kortet och därmed utvisning i den spanska supercupen strax innan ligastarten.

Notera att den före detta HIF-anfallaren Alfred Finnbogason leder skytteligan i Tyskland. När han spelade i Allsvenskan för HIF år 2012 presterade han 12 mål och 2 assist på 14 starter (och 3 inhopp).

***

Observera att de enda målen som räknas i tävlingen Guldskon är ligamål. Mål gjorda i andra tävlingar med klubblaget räknas inte in. Mål i de fem bästa ligorna är värda 2,0 poäng styck. Därefter kommer cirka/drygt 15 ligor med 1,5 poäng per ligamål och resterande drygt 30 sämsta ligorna får finna sig i att mål i dessa ligor bara är värda 1,0 poäng styck.

Annons

Förra säsongen var faktiskt ett ligamål i Allsvenskan värt lika många poäng som ett mål i franska ligan: “Liig Ööh”. Men så är det inte längre.

***

Tänk om den svenska löparen Kramer hade varit fotbollsproffs istället. Då hade vi haft både Kramer och Newman.

Några av er läsare som gillar eller älskar serien Seinfeld?

Publicerad 2017-09-11 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto