Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inför DIF-Bajen imorrn: lagens bägge derbyfacit på 2000-talet (grafiskt)

Djurgården och derbyspöket, japp. Så är det. Senast Djurgården presterade bra derbymässigt var år 2011 där det blev seger & kryss mot AIK men mot Bajen i Superettan blev det av naturlig anledning inga derbyn mot. Nu har det alltså gått över 6 år för Djurgården utan att få uppleva en derbyvinst. Ännu längre tid har gått sedan senaste segern mot Hammarby.

Djurgårdens senaste derbyseger – och då räknar vi bara in de stora derbylagen (sorry BP) – kom den 19:e september 2011. Borta mot AIK på gamla Råsundsstadion. Kennedy fixade Djurgårdens seger. Naturligtvis är det inte Kennedy Bakircioglu det handlar om utan den där andra Kennedy där efternamnet innehåller ett känt sportmärke.

Åren 2010–2014 spelade Hammarby som sagt korpfotboll, precis som AIK gjorde 2005 och som Djurgården gjorde år 2000. Dessa år blev det klart färre derbyn. Djurgården fick aldrig någon chans att vinna mot Hammarby under dessa 5 säsonger där skilda världar gällde – och Hammarby fick därmed inte någon chans under dessa 5 år att ge Djurgården “på moppo”.

Så här ser den nakna sanningen ut, vilket är smärtsamt för Djurgården och glädjande läsning för Hammarby:

Djurgårdens senaste segrar mot Hammarby…

Hemma – 13 augusti 2007 (Råsunda), tack vare Micke Dahlberg
Borta – 28 augusti 2006 (Söderstadion), skrivbordsseger med 3–0
Borta – 16 september 2003 (Råsunda), 3–2 till DIF

Yes, läsare, det har gått 10 år, 1 månad och drygt 1 vecka sedan Djurgården senast vann mot Hammarby. Matchen imorgon söndag på Telekomvallen är för Djurgårdens del formellt sett en hemmamatch. Hur det än går i matchen kommer det där mötet från september 2003 forfarande att vara senaste färdigspelade bortamötet där Djurgården vunnit. 14 år (och några dagar) har gått sedan den segern.

Nu till det grafiska med skojiga diagram!

20170923-dif-bajen-24-sep-derbyfacit-dif

I diagrammet ovan finns inte facit för år 2000 då Djurgården spelade korpfotboll (Superettan) medan AIK och Bajen spelade elitfotboll (Allsvenskan). I stället startar diagrammet med säsongen 2001.

Vi ser i diagrammet ovan hur svårt Djurgården haft det i derbysammanhang på senare år.

Kul fakta kring Djurgårdens derbyn: Lolo Chanko gjorde mål i alla tre möten med AIK år 2002. Det hör inte till vanligheten att spelare gör mål i tre derbyn mot ett och samma lag under samma säsong.

Nu över till Hammarby

20170923-dif-bajen-24-sep-derbyfacit-bajen

Man kan ju fråga sig hur den där “skrivbordsmatchen” på Söderstadion år 2006 hade slutat om inte det galna stöket hade ställt till det och orsakat att matchen fick avbrytas och låta Djurgården få 3–0. Nu råkade Djurgården ha en 3–0-ledning, så det passade Djurgården ganska bra med tanke på standardresultatet som brukar användas vid skrivbordssegrar. Men Hammarby fick aldrig chansen att hämta upp till 3–3 eller i bästa fall vända till ledning och vinna.

Den där segern 2004 (19:e juli) som Hammarby fixade mot Djurgården. Det innebar inte enbart att Hammarby tog den första segern mot Djurgården på 2000-talet. Det var droppen som fick bägaren att rinna över i Djurgårdsland. DIF-tränaren Zoran Lukic “fick foten” och in kom Kjell Jonevret och gick från att vara Sveriges mest okända man till att bli rikskändis över en natt. Han fick ordning på Djurgården där Tobbe Hysén och Adde Johansson presterade väldigt bra. Han fick även coacha Djurgården i CL-kvalet mot det Juventus som spelade sina 2 sista matcher inför värvningen av Zlatan Ibrahimovic.

Se där! Zlatan Ibrahimovic har alltid en stor förmåga att leta sig in på något lustigt vänster in i denna blogg.

***

Vad tror ni läsare om derbyt imorrn? Hur kommer det gå? Åker Djurgården på pumpen igen?

Och såklart: vilken är drömmarnas avsparkstid för derbyn? Måndagar 20:00? Söndagar 15:00? Lördagar 09:30? Annan tid?

Publicerad 2017-09-23 kl 16:21
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons