Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så tolkar man derbydiagrammen för Djurgården och Hammarby

Det damp ner en kommentar till förra blogginlägget angående diagrammen som visar hur bra (eller dåligt) som lagen har presterat, där det framgår att det finns lite oklarheter. Oklarheterna verkar handla om att vissa läsare kanske har svårt att förstå poängen med dessa diagram.

Så detta tänkte jag reda ut på studs!

Om vi kollar in Djurgårds-diagrammet på nytt:

20170923-dif-bajen-24-sep-derbyfacit-dif

Vi ser att staplarna går upp mot 15 poäng som mest per år. Detta handlar alltså om poängpotten för Djurgårdens derbymatcher för respektive år. Det vita stapelklossarna högst upp (ovanför AIK- och Bajen-klossarna) som omges av prickiga linjer visar hur derbypoäng som Djurgården (i detta fall) har gått miste om. Cupmatcherna i detta diagram ger jag alltid 3 poäng i potten – även när det är utslagsmatcher – för att dessa skall bli jämförbara med allsvenska matcher.

Så när ni kollar på diagrammen: jämför stapelklossarna för missade poäng med summan av stapelklossarna för poängen mot AIK och Bajen. Då ser man grafiskt hur bra eller dåligt som “derbyårsfacit” blev. Exempel nu… kolla på åren 2002 och 2003 för Djurgården. Där ser vi hur bra Djurgården presterade mot AIK och Hammarby. Nu på senare år – 2015, 2016 och 2017 – har vi raka motsatsen eller till och med värre än så.

Nu till Hammarby igen:

20170923-dif-bajen-24-sep-derbyfacit-bajen

Här ser vi hur svårt Hammarby hade åren 2000–2002 när det gällde derbyn. Trots uselt derbyfacit 2001 blev det ändå SM-guld. Starkt!

***

Några av er läsare som förstår er på dessa diagram bättre nu ifall det fanns lite frågetecken tidigare?

PS. Om det finns önskemål för andra varianter av att statistikpresentation för derbyn eller andra områden inom fotboll så hojta bara till! Så ska jag se vad jag kan göra.

Publicerad 2017-09-24 kl 10:21
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons