Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Efter Östersunds nya bragd: detta krävs för att Allsvenskan inte ska tappa rankingpoäng

Östersund går som tåget i Europa League. Imponerande! Frågan man kan ställa sig nu är hur denna framgångssaga kan tänkas boosta Allsvenskans UEFA-ranking och ungefär vad behöver Östersund prestera för att Allsvenskan inte ska tappa i både poäng och placering på rankingen? 

För att fila fram svar på detta behöver man ha förståelse för hur rankingsystemet fungerar. Det är prestationsbaserat och beror även på antalet lag som en liga skickar ut i Europa. Jag börjar med att kasta in en illustrativ bild där ni kan se hur det hela hänger ihop (repris på denna längre ner i genomgången så ni slipper scrolla upp till denna):

20170929-uefa-country-rank

(** innebär att det är pågående säsong)

Ligarankingen bygger som ni ser på de 5 senaste årens samlade resultat för de klubbar från ligan i fråga som har fått chansen. Eftersom antalet klubbar som får chansen kan variera, vilket så har varit fallet för Allsvenskan (tack vare Fair Play-platserna), måste man räkna ut poängsnitt för varje säsong.

Därför är det inte per automatik positivt med fler lag som ska ut i Europa och tävla. De åren som Allsvenskan fick skicka ut 5 lag hade det varit bättre om det – med facit i hand efteråt – sämsta laget aldrig hade fått chansen.

Ju fler man är som ska dela broderligt på familjepizzan, desto mindre bitar blir det.

Samma princip gäller för UEFA:s ligaranking. Man lägger därefter ihop lagens samlade poängsnitt per säsong för de 5 senaste säsongerna. Därefter utförs en sortering efter vilka ligor som har bäst summa av samlade poängsnitten senaste 5 säsongerna.

Efter varje ny säsong förlorar varje liga sitt poängsnitt för den äldsta säsongen av de totalt 5 som räknades in under föregående säsong. Det optimala är ifall “den nya säsongen” som ska räknas in i rankingen blir bättre än den säsong som inte längre får räknas in. Slänger in grafiken i repris igen så ni ser vad det är jag pratar om:

20170929-uefa-country-rank

(** innebär att det är pågående säsong)

Efter att säsongen 2016/17 spelades klart och säsongen 2017/18 startade så blev Allsvenskan av med poängsnittet för säsongen 2012/13. Då hade vi både AIK och Helsingborg i Europa Leagues gruppspel. 20,5 poäng krigade de fyra svenska lagen till sig totalt sett.

Den här säsongen har Allsvenskan också skickat ut fyra lag, så vi kan jämföra totalpoängen istället för poängsnittet vilket förenklar matematiken. Efter Östersunds nya bragdartade seger mot Hertha Berlin trillade det in 2,0 nya friska poäng på kontot som nu inhyser 15,5 poäng.

2,0 poäng för rankingen ska inte förväxlas med 3 poäng i tabellraden i gruppspelet. I kvalspelet ger seger 1 poäng och kryss 0,5 poäng. I huvudturneringen ger seger 2 poäng och kryss ger 1 poäng.

Allsvenskan står under denna pågående/”isolerade” säsong på 15,5 poäng, vilket är exakt 5,0 poäng mindre än säsongen 12/13 som inte längre finns i “5-årsbagaget”. 5,0 poäng motsvarar 2 segrar och 1 kryss: 2p x 2 st + 1p x 1 st = 4p + 1p = 5p. 5 poäng innebär 5p / 4 lag = 1,25 poäng/lag.

Efter de två omgångarna hittills i Europa League denna säsong återstår fyra omgångar. På dessa fyra omgångar innebär 2 segrar, 1 kryss och 1 förlust att Allsvenskan tangerar sitt poängfacit från europasäsongen 12/13.

OM detta sker kommer Allsvenskans snittpoängsumma för “5-årsbagaget” att bli nuvarande 18,475 “snittpoäng” + 1,25 nya friska “snittpoäng” = 19,725 “snittpoäng”, vilket är exakt den “snittpoängsumma” Allsvenskan hade efter förra europasäsongens slut.

Sverige/Allsvenskan ligger för närvarande på plats 23 med sina 18,475 poäng.

19,725 i “snittpoäng” innebär i dagsläget att Sverige går om Azerbaijan (plats 22) och Rumänien (plats 21) och ser till att behålla sin plats nummer 21 på rankingen. Men brasklappen är den att Garabag/Karabach (i CL) från Azerbaijan och att Steaua Bukarest (i EL) från Rumänien inte får prestera allt för bra.

Men det var angående plats 21 på rankingen. Kan Sverige nå plats 20? Just nu står Polen där och deras liga har inte kvar några lag i europa då samtliga åkte ur i kvalspelen. Polens “snittpoängsumma” är och kommer vara 20,125 säsongen ut. Sverige är därmed 1,65 poäng bakom Polen.

Minns ni familjepizzan? Nu kommer det “tänket” till nytta igen. Sverige behöver 1,65 ytterligare i poängsnitt och eftersom Sverige startade med 4 lag i europa denna säsong innebär det att det krävs 4 x 1,65 = 6,6 poäng för en tangering. Närmsta heltal över 6,6 är 7. 7,0 poäng uppnås på de 4 sista omgångarna med 3 segrar och 1 kryss => 2p x 3 st + 1p x 1 st = 6p + 1p = 7p. OM ett sådant bragdfacit sker för Östersund så kommer Allsvenskan att gå om Polen – men frågan är då hur det kommer gå för Azerbaijan och Rumänien. Sverige får även se upp för Skottland som just nu är på plats 24 och har Celtic (i CL) som deras hopp för att klättra på ligarankingen.

***

När denna europasäsong är över och vi går in i nästa så kommer Allsvenskan att skaka av sig sina 3,2 poäng i snitt/lag från den isolerade säsongen 2013/14. Om den sannolika allsvenska mästaren 2017 Malmö FF lyckas nå ett gruppspel i europa säsongen 2018/19 och prestera bra samt gärna god hjälp från övriga allsvenska lag i Europa League finns goda chanser för Allsvenskan att hålla en rankingplacering kring 20–22.

***

Ju bättre ranking för ligan desto bättre för de lag från ligan som tävlar i de två europacuperna. Ibland är det små marginaler som avgör om ett lag blir seedat eller ej inför en lottning vid kvalspel. En bättre ligaranking kan vara det som gör att ett allsvenskt lag kan slippa lottas mot bättre lag och lottas därmed mot något av lag från den sämre halvan. Omöjligt att på förhand veta hur bra ligaranking som kan behövas, så därför får man lita på följande: “ju bättre ligaranking desto bättre & hoppas på tur”.

***

Stora frågan: vilka läsare anser att Östersunds tränare “Harry” Potter borde få priset Årets tränare vid Fotbollsgalan i november? Någon som hellre vill se att blivande mästarlaget Malmö FF:s tränare Magnus “MP” Pehrsson tar hem det priset? Eller kan “Sir Nanne Bergstand” vara en het potatis för priset efter att han fått ordning på Kalmar FF?

Publicerad 2017-09-29 kl 10:54
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons