Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldskon: Falcao leder – kan bli första spelaren från franska ligan på 46 år att vinna

Statistikbloggen

Vi har vant oss vid att “jaha det blir väl Messi eller Ronaldo som vinner” när det gäller Guldskon. I princip är det bara dessa två “utomjordingar” som går och vinner dessa utmärkelser.

Men denna säsong kan Messi & Ronaldo få konkurrens på allvar, när 18-lagsligan från Portugal tappat sin status som femte bästa liga till 20-lagsligan från Frankrike. Portugals liga avgörs alltså över 34 omgångar medan franska ligan över 38 omgångar. De fyra extra matcherna i franska ligan gör skillnad. Spelarna har fyra fler matcher på sig att stänka in mål och har därmed samma 38 antal matcher på sig som La Liga-spelarna har.

…men Bundesliga är som Portugals liga. 18 lag med 17 (hemma) + 17 (borta) = 34 omgångar.

…Guldskon-konstruktionen är orättvis då ingen hänsyn tas till antalet lag eller omgångar i respektive liga. UEFA, skärp till er nu! Låt spelarna få tävla på så lika sportsliga villkor som möjligt!

Annons

Men nu till här-och-nu. Låt oss kasta ett öga på ställningen för Guldskon just nu efter helgens matcher:

20171002-guldskon-just-nu-v3

 

Se där! En spelare från franska ligan leder!

Det är så här illa, som ni redan läst i rubriken att det var ganska länge sedan någon från franska ligan senast vann. Och för att skaffa sig en uppfattning om hur länge sedan det var och hur länge fransoserna har fått vänta på en ny Guldskon-vinst så kolla in sammanställningen nedan:

20171002-guldskon-senaste-vinster

Det är bara spelare från 13 olika ligor som vunnit Guldskon. Samtliga av dessa ryms inom de 25 bäst rankade ligorna inför denna säsong. När vi kollar hur länge sedan folk från varje ligas tillhörande land har fått vänta på en ny vinnare så har populationen i Frankrike fått vänta längst. 46 år! När ligorna tar slut i maj nästa år så får vi se om vi har en Falcao, Cavani eller kanske Neymar som vunnit – om inte har väntetiden på ny vinst vuxit till 47 år.

Annons

En god tröst i sammanhanget är att även Tyskland har fått vänta – i praktiken – lika länge. 45 jämfört med 46 år – det känns väl ungefär lika länge?

Men problemet för tyskarna är att deras liga har bara 18 lag och det minskar spelarnas chanser att kunna vinna Guldskon.

Visst är det ändå coolt att Henke Larsson är med på denna hedersamma lista?

***

Uppdaterat 23:17 –– Tack Oggedoge som uppmärksammade att det stod 1,5 p/mål för Ola Toivonen. Nu rättat så det står korrekt, dvs 2,0 p/mål.

Publicerad 2017-10-02 12:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto