Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nytt publikrekord på Friends – men hur blev det med beläggningsgraden?

Statistikbloggen

Två väldigt fina rekord slogs på Friends Arena under VM-kvalmatchen mot Luxemburg. Först och främst ett nytt sportsligt rekord där gamla vinstrekordet 4–0 (mot Vitryssland i mars i år) suddades ut med hela 8–0. Dessutom sattes nytt publikrekord, och detta nya publikrekord är värt att kolla lite extra på.

Först ut är en jämförelse med alla tidigare landskamper på Friends Arena:

20171007-publiksiffror-friends

10 gånger tidigare har drömgränsen 50 000 testats, men det har alltid stannat strax under magiska siffran. Men nu så. 50 022 lyder den officiella publiksiffran som är det nu gällande rekordet. Hur länge kommer detta rekord att stå sig? Det får framtiden utvisa.

Nya rekordet är 55 åskådare fler än tidigare rekordet från premiärlandskampen mot England år 2012. Procentuellt sett är det nya rekordet 0,11 procent bättre än det gamla.

***

Men hur bra är egentligen 50 022 åskådare på Friends Arena? Den normalt sett maximala kapaciteten är 50 000. Så hur går detta ihop? Fler åskådare än vad kapaciteten skvallrar om.

Annons

Därför gjorde jag en snabbgranskning genom att reda ut detta med presschef Niklas Bodell på Svenska Fotbollförbundet. Så här svarade han:

–”Kapaciteten beror på från match till match. Det har med bland annat storleken på pressläktaren att göra, hur stora säkerhetszoner i förhållande till bortanationens supportrar och så vidare.”

Efter att Niklas Bodell hade kollat upp den exakta kapaciteten för för Sverige–Luxemburg kom svaret från honom:

–”50 247.”

Detta ger oss tre olika siffror av intresse, och låt oss jämföra dessa:

20171007-publiksiffror-sve-lux

Detta ger oss följande beläggningsgrad: 99,55 procent. Hade 225 ytterligare åskådare funnits på plats hade det blivit 100 procent.

Om denna beläggningsgrad är ett nytt rekord är för tidigt för Statistikbloggen att avgöra, då det saknas underlag för exakt publikkapacitet från samtliga föregående landskamper.

Annons

***

Sveriges samlade facit på Friends Arena inklusive träningslandskamper…

Erik & Janne: 24m 16 3 5 56–27 (11 MV-nollor)
Erik Hamrén: 19m 12 2 5 38–25 (8 MV-nollor)
“Party-Janne”: 5m 4 1 0 18–2 (3 MV-nollor)

Just nu är den förlustfria sviten på Friends Arena uppe i 9 landskamper. 7 segrar och 2 kryss. 26–4 i målskillnad. 5 stycken MV-nollor. Hamrén var förbundskapten under de fyra första landskamperna i denna svit – Janne i de fem senaste.

Första landskampen i den pågående förlustfria sviten är den mot Moldavien i oktober 2015. Därefter kom segern mot Danmark i EM-playoffen.

***

Finns det några önskemål från er läsare kring statistik inför Holland–Sverige på tisdag?

Publicerad 2017-10-07 21:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto